Гледай
на живо

Зоран Заев недоволен от реакцията на президента Радев

Заев призова за добросъседство, вместо да дава отговори

Зоран Заев недоволен от реакцията на президента Радев Пред скопския телевизионен канал „Телма“ македонският премиер Зоран Заев влезе в доста о... thumbnail text

Пред скопския телевизионен канал „Телма“ македонският премиер Зоран Заев влезе в доста остър, според дипломатическите норми, диалог с българския президент Румен Радев. Припомням, че в неделя президентът заяви, че Заев не се е извинил за думите си, казани на 4 август, че Илинденското въстание е македонско. Радев попита: "Вие чухте ли, че има извинение, аз не чух. Това във Фейсбук не е извинение". В отговор на това, в посленото си интервю от снощи, македонският премиер казва : "Аз съм внимателен човек и се опитвам да изграждам приятелство. Виждате, че оставям своята суета настрана и искам искрено да градя приятелство".

На въпрос в студиото -  "Ще се договорите ли за това чие е Илинденското въстание?", Заев отговори: "Значи, ние вече отбелязваме част от нашата обща история. И това е част от нашата обща история".

Ден преди Румен Радев и премиерът Бойко Борисов коментира изявлението на македонския си колега като подчерта, че всеки трябва „да си мери приказките“.  „Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Съветът ми към всички е да бъдат по-обрани“, посочи Борисов.

Пред скопската телевизия Заев пък постави следния акцент: "Призовавам всички заедно да извадим политическите интереси, голия популизъм или това, което наистина ни предизвиква да бъдем недостатъчно внимателни, защото договора за приятелство сътрудничество и добросъседство потвърди това чрез нашите подписи там, но трябва да го подхранваме и надграждаме".