София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Зоран Заев размисли за оставка, зимата преговаря за ЕС

Всички искат Македония, не всички – Албания, каза словашкият премиер

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Зоран Заев очевидно е размислил да подава оставка като премиер на Северна Македония, след като Европейският съюз (ЕС) отказа да започне преговори за присъединяване през юли.

Според министър-председателя, министрите на външните работи на страните-членки на ЕС на срещата в Люксембург са решили Скопие да започне да отваря главите от присъединителните преговори през декември 2019 г.

„Имаме подкрепата на всички държави-членки и сега, когато парламентарното мнозинство е стабилно, няма нужда от нови избори, а само ще бъдат направени промени в правителството“, заяви Зоран Заев.

Далеч не е такъв оптимист е министърът на външните работи на страната Никола Димитров. „Ако Македония не получи дата за преговори с ЕС до октомври, това ще сложи точка на европейската перспектива на страната“, заяви Никола Димитров, цитиран от македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.

Според първия дипломат, „успехът на Македония ще бъде важен сигнал за целия регион, че европейската врата е отворена“. „Но ако такова нещо не се случи, това ще сложи точка на тази перспектива“, оплака се Димитров.

Гостуващият в Скопие премиер на Словакия Мирослав Лайчак подкрепи Македония. Според него сега е ред на ЕС да изпълни обещанията си.

„Няма страна-членка, която е против започването на преговори със Скопие, но има такива, които са против разговорите с Албания“, разкри словашкият министър-председател.