София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зорница Илиева: Ако Македония не влезе в ЕС, Зоран Заев трябва да подаде оставка

Бизнесът иска да се говори за търговско-икономически сделки, а не за история

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Имаше разнопосочни изказвания от ключови министри от преди това. Поредицата на изказвания на президента и премиера на Македония не са в унисон с клаузите в нашия договор за сътрудничество. Това каза политическият анализатор Зорница Илиева по повод срещата, която Румен Радев за отношенията със Северна Македония в студиото на предаването "Делници".

"Нашият договор за добросъседство допуска такива отклонения, това дори доказва, че той не е толкова ефективен колко Преспанския договор", каза тя.

"Вие видяхте какво каза македонският президент. Че и без този договор ние си имаме гръцките инвестиции в България, който ние нямаше да подпишем ако бяхме управляващи, но трябва да изпълняваме, той ще ни донесе повече проблеми отколкото ползи", коментира Илиева.

Зорница Илиева обясни, че ако сега България подкрепи само Северна Македония, това ще е проблем както за тях, така и за Албания. Това ще бъде голям проблем изобщо за Балканите. Ако само Македония получи стартова позиция за преговори, Албания ще го приеме много зле, защото голямо част от македонското население са албанци.
"Ако Македония не получи на 17 октомври съгласието на всички държави Зоран Заев би трябвало да подаде оставка", каза тя.

"Министрите на икономиката и на двете страни казват, че стартират търговските отношения, а стопанската камара коментира, че няма нищо подобно. Бизнесът иска да се говори за търговско-икономически сделки, а не за история", допълни Илиева.

Зорница Илиева коментира изборите и резултатите в Австрия.

"Това, което е направил не само за Виена, а за цяла Австрия - реформите, които е направил за намаляване на данъците. Той казва, че не иска Виена да е гето на социално подпомагане. Ще получават социални помощи тези, които спазват законите на Австрия. По време на неговото управление той е увеличил социалното подпомагане за хора в неравностойно положение. Също така в джамиите се проповядва само на австрийско-немски език", коментира тя.

"Курц е политик, който чува исканията на хората и се съобразява с тях. В момента въпросът е каква ще бъде Коалицията в парламента. Другите големи победители са "Зелените". Докато темата за миграцията беше основната за тези избори. Изведнъж се оказа основна тема - екологичните проблеми и климата. Изведнъж министърът на образованието да манифистират, за да подкрепят идеите на прословутата Грета, което наля много гласове за Зелените партии", анализира Илиева.