София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зорница Илиева: Проблемът в Косово може да се реши само отвън

Коментар на политическия анализатор в предаването "Делници"

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Пробемите в Косово не могат да се решат с вътрешни проблеми, за тях трябва да съдейства международната общност.", коментира в предаването "Делници" политическият анализатор Зорница Илиева.
 
Според Илиева победата на опозицията в Косово е добре дошла и за Сърбия, като по думите й сръбският президент Александър Вучич буквално е ликувал вчера при успеха на Албин Курти в Косово.
 
Спроред анализатора, западните държави работят в посока на това Сърбия също да получи нещо, при признаването на независимостта на Косово. Илиева беше категорична обаче, че сърбите никога няма да успеят да преглътнат това, че нещо, което са владели през цялата си история като територия, сега е отделна държава.
 
Илиева определи като сръбски успех това, че Белград е попречил на Косово да се присъедини към Интерпол. Всичко това по думите й, показвало, че западните държави си давали сметка, че създавнето на независимо Косово е довело до сериозни проблеми на Балканите, обясни още анализаторът.