Гледай
на живо

Зрелостниците пишат по "Косачи" на Елин Пелин

Провеждат се матурите по БЕЛ

Зрелостниците пишат по "Косачи" на Елин Пелин Косачи" на Елин Пелин е темата, която се падна на  матурата по Български език и литература, про... thumbnail text
Косачи" на Елин Пелин е темата, която се падна на  матурата по Български език и литература, провеждаща се днес. Заглавието на произведението, по което учениците ще пишат  есе или интерпретативното съчинение се се пазеше до последно в тайна, за да няма възможност за преписване. Темата за 41-ия въпрос  от теста  е под номер 13.
 
Общо  52 600 влязоха  в битка, за да докажат своите знания по БЕЛ. Точно в 5:30 минути беше изтеглен изпитният вариант на матурата, който е генериран между общо 11 000 комбинации.
 
Учениците стартираха изпита си точно в 8:00 часа, като той ще продължи четири астрономически часа.
 
Тестът е разделен на три модула и съдържа общо 41 въпроса. До приключване с първите два модула изпитваните нямха право да напускат стаята, заради мерки за сигурност. 
 
Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова коментира в началото на матурата, че "в момента един-единствен човек знае какво стои зад тези въпроси, какви са въпросите и е работил по тези въпроси".
 
Михайлова уточни, че тя не е този човек от МОН, който знае въпросите от държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас.