София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зукърбърг обяви: Фейсбук се променя

Той очерта бъдеща линия за развитие на социалната мрежа

пропускане
5 годиниТехнологии 2 Боряна Райчева

В четвъртък Марк Зукърбърг изложи визията си за трансформация на компанията. „Фейсбук се променя, за да се превърне в платформа „фокусирана върху неприкосновеността на личните данни“, заяви той и обясни, че най-големия проблем, пред който днес е изправена социалната мрежа е  неприкосновеността на личния живот. В есето си, озаглавено "Поверителност, насочена към социалните мрежи", основателят на Facebook също говори за стъпките, които неговата компания ще предприеме в следващите дни за укрепване на обхвата на криптирането и повишаване на неприкосновеността на личния живот на платформата.

На страницата си във Фейсбук, Зукърбърг написа, че социалната мрежа вече няма да прилича на „дигиталния еквивалент на градски площад“, защото „хората все повече желаят да общуват лично и затова ще бъде по-скоро дигитален еквивалент на хола“.

Зукърбърг твърди, че насочването на Facebook към криптирани съобщения ще е по-сигурният подход за дисидентите и тези със спорни убеждения.

Той очерта стратегията като потребителски избор, включвайки фразата „хората искат“ шест пъти в публикацията в блога. Освен това се позовава на бързия растеж на личната комуникация в услугите на компанията му.

Съобщението идва в момент, когато Фейсбук се опитва да излезе от кризата заради защитата на личните данни и опазването на информацията.