София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Звената „Български документи за самоличност“ ще работят за граждани от 1-и до 6-и ноември

Те ще помагат на хората без валидни документи, за да могат да гласуват

7 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Звената „Български документи за самоличност“ при СДВР и ОДМВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност да упражнят правото си на глас в деня на президентските избори, националния референдум и на частичните избори за кметове.

В седмицата преди 6 ноември 2016 г. българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност /лична карта, личен /зелен/ паспорт/ или лична карта с изтекъл срок на валидност. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 04 ноември 2016 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 01 ноември 2016 г. до 05 ноември 2016 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 06 ноември 2016 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, за произвеждания национален референдум и частичните избори за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверението се издава за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 06 ноември 2016 г. и за произвеждания национален референдум на 06 ноември 2016 г.

Удостоверението за частични избори за кметове се издава за да послужи само пред секционната избирателна комисия и валидно за изборния ден 06.11.2016 г. удостоверението се прилага към избирателния списък за гласуване в частичните избори за кметове.