Гледай
на живо

ЗВЕЗДЕН РОЖДЕН ДЕН: Мадона на 60

С 335 млн. продадени записи тя е най-успешната жена в поп музиката

ЗВЕЗДЕН РОЖДЕН ДЕН: Мадона на 60 Световноизвестната поп звезда, актриса, режисьор и писател Мадона днес навършва 60 години. Със 335 м... thumbnail text

Световноизвестната поп звезда, актриса, режисьор и писател Мадона днес навършва 60 години.

Със 335 млн. продадени записа и състояние, оценено на повече от 1 млрд. долара Мадона е най-успешната музикална звезда. Още по-важното е, че тя стана първата жена, която доминира в мъжкия свят на попа и е най-продаваната женска изпълнителка на всички времена според световните рекорди на Гинес.

Мадона Луиз Чиконе родена на 16 август 1958 г. в Бей Сити. Израства в Рочестър, Мичиган. Бъдещата певица израства в силно католическа атмосфера. Като малка Мадона ходи на уроци по пиано, които обаче бързо сменя с такива по балет.

През 1977 г. се премества в Ню Йорк, където учи танци и работи като модел. След като през 1979 участва като танцьорка в световното турне на френската диско звезда Патрик Ернандес, Мадона решава да изостави танците и се насочва към правенето на музика.

През 1990 година Мадона се появи на корицата на "Форбс" със заглавие "Най-умната американска бизнес жена"?, като тогава състоянието й е оценено на 590 млн. Долара.

1,6 милиона са средните дневни показвания на Мадона в YouTube, според стрийминг видео гиганта.

От 28 номинации за Грами, Мадона печели 7. Певицата има общо 10 световни турнета.

На 29 август 2009 г. Мадона пее за първи път в България на националния стадион "Васил Левски" в София.
Мадона има 4 деца – две дъщери и двама сина.