Гледай
на живо

Звезди на „Discovery Channel” с тежки нарушения в Национален парк "Рила"

Беър Грилс и Дерек Хъф палили огън, ловували и дори плували в едно от рилските езера

Палене на огън, ловуване и дори плуване в едно от рилските езера. За тези сериозни нарушения на майсторите по оцеляване Беър Грилс и Дерек Хъф, са съставени няколко акта от Министерството на околната среда и водите.

За заснемането на филм от поредицата на „Discovery Channel”, в която популярните сървайвъри оцеляват, през 2017г. в защитения от закона парк "Рила" те посягат на животински видове без разрешение, палят огън, което е абсолютно забранено и се гмуркат в бистрите води на ледниковото Каракашево езеро, пренебрегвайки тоталната забрана за къпане. 

„Там е забранено влизането в езерото, ние изрично сме го посочили в индивидуалния акт. Човешката кожа отделя различни видове бактерии, които малко или много могат да замърсят въпросното езеро”, заяви пред Нова телевизия, Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила”.

В становище, изпратено от „Discovery Channel” се твърди, че всички заснети сцени били предварително съгласувани. А снимачните екипи били придружавани и наблюдавани от отговорни служители на парка.

От Национален парк "Рила" потвърждават присъствието на трима, отговорни служители по време на снимките, но са категорични, че под тяхното наблюдение нарушения не били извършвани. 

По закон санкцията при нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица - от 500 до 5000 лв.

По случая вече тече проверка, разпоредена от министъра на околната среда и водите Нено Димов.