София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Алекс Ринс със сензационна победа в Гран При на Америките

За испанецa това е втора победа в MotoGP на трасето край Остин, където през 2019 година той спечели своя първи успех

1 годинаМоторни 11 Симеон Кисьов

Алекс Ринс стигна до една абсолютно неочаквана победа в своя едва трети уикенд в лагера на Хонда, след като спечели надпреварата за Гран При на Америките. За испанецa това е втора победа в MotoGP на трасето край Остин, където през 2019 година той спечели своя първи успех в кралския клас, тогава като пилот на Сузуки. Ринс е и единственият пилот, който има победи в Тексас и в трите класа на световния шампионат, тъй като той спечели в Moto3 през 2013 година, а през 2016 триумфира и в Moto2.

Испанецът стартира състезанието от второто място и задържа позицията си в първите обиколки, в които той не изпусна стартиралия от полпозишъна Франческо Баная (Дукати). Ключовият момент в спора за победата дойде в осмата обиколка, когато световният шампион изпусна предницата на своя мотор при преминаването на втория завой и напусна състезанието. За него това е втора поредна нула в основно състезание след тази от Аржентина преди две седмици.

Испанецът стартира състезанието от второто място и задържа позицията си в първите обиколки, в които той не изпусна стартиралия от полпозишъна Франческо Баная (Дукати). Ключовият момент в спора за победата дойде в осмата обиколка, когато световният шампион изпусна предницата на своя мотор при преминаването на втория завой и напусна състезанието. За него това е втора поредна нула в основно състезание след тази от Аржентина преди две седмици.

Втората позиция днес бе за пилота на VR46 Дукати Лука Марини, който потегли трети и в първия тур загуби позиции от Джак Милър (КТМ) и Фабио Куартараро (Ямаха). Милър обаче напусна състезанието в седмия тур, след грешка в седмата крива, което позволи на Куартараро и Марини да се изкачат с по едно място напред, а след падането на Баная по-малко от обиколка по-късно те заеха позиции две и три.

В 13-я тур на състезанието Марини се възползва максималното от високата мощност на своя мотор и буквално отвя Куартараро на дългата обратна права между завои 11 и 12. По този начин полубратът на Валентино Роси се изкачи на второто място, на което и завърши. За него това е първо качване на почетната стълбичка в MotoGP. Трети на подиума завърши световният шампион за 2021 година Куартараро, за когото това е първо влизане в тройката от началото на сезона.

Четвърти и пети в Гран При на Америките финишираха Маверик Винялес (Априлия) и Оливейра (RNF Априлия). Топ 10 в Остин допълниха Марко Бедзеки (VR46 Дукати), Йоан Зарко (Прамак Дукати), Франко Морбидели (Ямаха), Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати) и Аугусто Фернандес (Тех3 ГАСГАС). Точки от старта в Тексас взеха още Микеле Пиро (Дукати), Йонас Фолгер (Тех3 ГАСГАС) и Брад Биндър (КТМ). Тъй като до финала на състезанието стигнаха само 13 пилоти последните две позиции в зоната на точките останаха вакантни. Карирания флаг днес освен Баная и Милър не видяха още заместникът на Марк Маркес в Хонда Щефан Брадъл, Такааки Накагами (LCR Хонда), Жоан Мир (Хонда), Раул Фернандес (RNF Априлия), Алейш Еспаргаро (Априлия), Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати). Последните трима дори на завършиха първата обиколка на днешната надпревара след два отделни инцидента.

В генералното класиране в MotoGP след първите три кръга за сезона лидер продължава да бъде Бедзеки, който с 64 точки води с 11 на световния шампион Баная. С победата си днес Ринс се изкачи на третото място във временното класиране, като неговият пасив от Бедзеки е 15 пункта. 

Битката за световната титла в MotoGP за 2023 година продължава след две седмици с Гран При на Испания на пистата „Херес“.

ПЪЛНА ХРОНОЛОГИЯ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА ГРАН ПРИ НА АМЕРИКИТЕ В MotoGP:

Старт на състезанието! Баная задържа първото си място в първия завой на състезание, а зад него се наредиха Ринс и Марини.

По-назад Алекс Маркес и Мартин се удариха на третия завой и напуснаха състезанието.

1/20 - Ринс пробва атака срещу Баная в спирането за 11-я завой, но тя бе неуспешна, а след нея ускорението на испанеца за дългата обратна права бе компрометирано и така той завърши първия тур на 0.6 зад лидера. Зад двамата водачи Марини бе изпреварен от Милър и Куартараро до края на първата обиколка.

4/20 - Разликата между Баная и Ринс беше само 0.4 секунди, като авансът на двамата пред трети Милър вече бе близо секунда. Самият австралиец също имаше преднина от секунда пред заемащия четвъртото място Куартараро.

6/20 - Ринс пробва лека атака срещу Баная в предпоследния завой на трасето, където маневрите са много рискови. Напълно очаквано испанецът се отказа от своята атака и запази второто си място зад световния шампион.

7/20 - Милър допусна грешка в седмия завой и напусна състезанието след своето шесто падане от началото на уикенда. Австралиецът просто загуби сцепление в предната гума и се изпързаля в зоната за сигурност.

8/20 - Франческо Баная изпусна предницата на своя мотор на втория завой на трасето и напусна надпреварата, подарявайки първото място на Ринс.

10/20 - В средата на дистанцията Ринс водеше с 2.1 секунди пред Куартараро, чийто аванс пред Марини бе едва 0.3 секунди. На 2.6 зад Марини се движеше и водачът в генералното класиране Бедзеки.

13/20 - На дългата обратна права между завои 11 и 12 Марини се възползва в максимална степен от мощността на мотора на Дукати и с лекота задмина Куартараро в битката за второто място. По-малко от осем тура преди финала италианецът изоставаше с 1.7 секунди от водача Ринс.

15/20 - След като разбра, че зад него вече е Марини лидерът Ринс повиши темпото си и за две обиколки добави почти цяла секунда към своя аванс. Така пет тура преди финала той водеше с 2.6 секунди преди Марини, чиято преднина пред Куартараро бе 0.8.

Край на състезанието! Алекс Ринс триумфира в Гран При на Америките, Лука Марини завърши втори и спечели първия си подиум в MotoGP, а тройката в Остин допълни бившият световен шампион Фабио Куартараро.