София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Алкарас с първи трофей на трева, свали Джокович от върха

Испанецът победи Алекс де Минор на финала в "Куинс клъб"

10 месецаТенис 6 Симеон Кисьов

Карлос Алкарас спечели титлата в турнира ATP 500 в "Куинс клъб" в Лондон и се завърна на първо място в световната ранглиста седмица преди началото на "Уимбълдън". 20-годишният испанец победи на финала Алекс де Минор с 6:4, 6:4 за час и 36 минути игра.

Алкарас изпреварва Новак Джокович на върха в ранглистата, а титлата му е първа на тревни кортове. Испанецът вече може да се похвали с пет трофея през 2023 година и общо 11 в кариерата си до момента.

Припомняме, че по пътя към титлата в "Куинс клъб" Алкарас победи Григор Димитров на четвъртфиналите.

Първата възможност за пробив пред един от двамата играчи във финала дойде в осмия гейм на първата част, когато Де Минор два пъти стигна до брейк пойнт, но Алкарас успя да се измъкне. Испанецът спаси сервис гейма си и отговори с пробив, който му позволи да спечели първата част с 6:4.

След края на първия сет Алкарас получи медицински таймаут, а бедрото му бе привързано. Това обаче не му попречи във втората част. При първия си шанс за спечелване на гейма на противника, Алкарас се възползва и поведе с 3:2.

Последва размяна на геймове преди испанецът да сервира за мача. В решителния си сервис гейм той допусна две греши, довели до 0:30, но с два страхотни сервиса стигна до 30:30, а след това и поведе с 40:30. След аут на Де Минор от ретур, Алкарас вдигна победоносно ръце.

"Не започнах добре турнира, трябваше да прецизирам движенията си в следващите мачове. Но пък завърших с титла и това е най-добрият начин да отида на "Уимбълдън". Тенисът е моят живот, всичко за мен. Затова когато излизам на корта се усмихвам и се наслаждавам на всяка секунда. И се опитвам да правя хората щастливи като гледат тенис на най-високо ниво", коментира радостният Алкарас.