София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Алпин представи новия болид за дебюта на отбора във Формула 1

Фернандо Алонсо не присъства на премиерата

3 годиниМоторни 2 Симеон Кисьов

Отборът на Алпин отваря нова страница в своята история с официалната премиера на първия си болид за участие във Формула 1. Новият тим е част от Рено и наследява всичко, което са постигнали досега французите. Голямото завръщане във Формула 1 тази година е на двукратния световен шампион Фернандо Алонсо, който две години бе далеч от Гран При надпреварите.

Очаквано, новият А521 е еволюция на миналогодишната кола на Рено. Промените, както и при останалите отбори, които вече представиха новите си болиди, са същите. Кокпитът и окачването остават непроменени, а двигателят на Рено е еволюция на миналогодишния. Заради новите правила за 2021 година голямата промяна е в задната част на болида, където подът е по-тесен, за да отговаря на новите изисквания.

Голямата звезда на тима Фернандо Алонсо не присъства на представянето, като причина за отсъствието на испанеца е инцидентът, в който бе блъснат от кола, докато кара колело близо до дома си в Швейцария. Това наложи операция на лека фрактура на горната му челюст и съответно забавяне на тренировъчния процес с близо седмица и ограниченията за пътуване покрай COVID-19 пандемията, заради които той трябва да прекара задължителна карантина при влизане във Великобритания, за което не му стигна времето.

На представянето на новия А521 присъстват само френският пилот на тима Естебан Окон, както и новият ръководител на тима Давиде Бривио. От Алпин потвърдиха, че Алонсо ще бъде готов за старта на предсезонните тестове в Бахрейн.

Единственият тридневен тест преди старта на новия сезон във Формула 1 ще се проведа на пистата „Сахир“ от 12 до 14 март, преди две седмици по-късно там да се проведе и Гран При на Бахрейн на 28 март.