София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Алпин представи официално А523 в два цвята

Розовата разцветка ще бъде използвана в първите три старта за година в Бахрейн, Саудитска Арабия и Австралия, след което отборът ще премина към традиционното си синьо

1 годинаМоторни 12 Симеон Кисьов

Отборът на Алпин приключи официалните представяния на новите коли във Формула 1 за 2023 година, след като показа пред света А523 на събитие в британската столица Лондон.

Както и през миналата година Алпин представи своя автомобил с две различни разцветки, първата в класическото синьо на френската марка, а другата в изцяло розовото на основния спонсор на отбора BWT. Розовата разцветка ще бъде използвана в първите три старта за година в Бахрейн, Саудитска Арабия и Австралия, след което отборът ще премина към традиционното си синьо. 

Пилоти на Алпин през тази година ще бъдат Естебан Окон и пристигналият от Алфа Таури през зимата Пиер Гасли, който заема мястото на преминалия в Астън Мартин двукратен световен шампион Фернандо Алонсо. Окон и Гасли вече имаха шанса да изпробват А523 на пистата, като това се случи по-рано тази седмица на „Силвърстоун“ където Алпин проведе своя шейкдаун. След него двамата споделиха, че са останали с добри впечатления от новата кола и нямат търпение да се върна зад волана ѝ по време на единствения предсезонен тест във Формула 1 за 2023 година.

Той ще се проведе следващата седмица на пистата „Сахир“ и ще бъде с продължителност от три дни (от четвъртък до събота). Седмица по-късно ще се състои и надпреварата за Гран При на Бахрейн, която за трета поредна година ще даде началото на битката за двете световни титли във Формула 1, при пилотите и конструкторите.

През миналата година Алпин завърши на четвърта позиция в отборния шампионат, побеждавайки Макларън с 14 точки въпреки множеството технически проблеми, които костваха немалко точки на френския екип. Именно тези повреди са и една от причините Алонсо да избере да се раздели с тима, с който спечели своите две световни титли през 2005 и 2006, когато той все още бе познат като Рено.

За Алпин главната цел през тази година ще бъде доближаване на челните три отбора (Ред Бул, Ферари и Мерцедес) и качване на почетната стълбичка, след като тимът не регистрира нито едно призово класиране в хода на сезон 2022. Разбира се другата голяма цел на френския отбор ще бъде добрата надеждност, която да улесни битката му по-челните позиции в двата шампионата.