София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Арда победи Царско село с 2:0

Тимът от Кърджали срази Царско село в юбилеен мач за Любослав Пенев като треньор

3 годиниФутбол 7 Симеон Кисьов

Арда срази у дома Царско село с 2:0 в последния мач от програмата на 13-ия кръг и се изравни по точки с третия ЦСКА в класирането на efbet Лига. Румен Руменов (33) и Светослав Ковачев (40) вкараха головете за победата на тима от Кърджали, който е без загуба вече шест поредни срещи във всички турнири - 3 успеха и 3 равенства. Това беше мач №100 в треньорската кариера на наставника на гостите Любослав Пенев в елита на българския футбол - 60 победи, 20 равенства и 20 загуби досега.

Преди първия съдийски сигнал двата отбора запазиха едноминутно мълчание в памет на треньора на Монтана Никола Спасов, който загуби битката с COVID-19 тази сутрин.

Срещата започна динамично с атаки и положения пред двете врати. Арда застраши противниковата врата след изпълнение на корнер, когато топката попадна в Мартинов, но той от няколко метра не успя да се разпише. Царско село отвърна с опасна атака, която беше започната от Васев, който намери Будинов, но в крайна сметка Караджов не беше затруднен.

В 14-ата минута Кавдански нацели гредата на собствената си врата в опит да изчисти центриране, пласирано в линията между вратаря и защитата. След 28 минути игра вратарят Джони Пласид се намеси изключително при удар на Спас Делев. Три минути по-късно Пласид показа отново котешкия си рефлекс при техничен удар на Мартинов.

По-активните действия на домакините дадоха резултат в 33-ата минута, когато Спас Делев намери Котев отляво на наказателното поле. Той от своя страна асистира на Румен Руменов, който се разписа със силен удар.

В 40-ата минута домакините удвоиха аванса си, след като Светослав Ковачев изпълни перфекто пряк свободен удар и отбеляза прекрасно попадение за 2:0.

След час игра Румен Руменов падна в наказателното поле на Царско село, след като се получи съприкосновение между него и Луис Педро. Въпреки че имаше правото да отсъди наказателен удар, съдията не го направи, а заради разправията показа жълти картони и на двамата. Пет минути по-късно Коконов атакува топката от границата на малкото наказателно поле, а Пласид беше на мястото си и спаси.

В 80-ата минута Спас Делев тръгна да се надиграва с Емануил Манев, финтира защитника, след което стреля, но бранителят затвори удара и топката излезе в ъглов удар. Секунди след това нов шут на Делев не намери очертанията на вратата. До края на мача не се стигна до нов гол и домакините грабнаха трите точки.

След успеха си Арда събра 21 точки и се изравни по този показател с третия ЦСКА. Царско село допусна трета поредна загуба и е на девето място с 13 точки.