София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

10-и триумф за Федерер в Хале

Маестрото спечели за десети път турнира в Хале

5 годиниТенис 4 Телевизия Евроком

Носителят на 20 титли от “Големия шлем” Роджър Федерер направи още едно знаменито постижение, триумфирайки за 10-и път на тенис турнира от сериите АТР 500 в Хале. Това е 102-ра купа в невероятната кариера на Маестрото, който се присъединява към Рафаел Надал като тенисист с двуцифрен брой успехи в един-единствен турнир. Матадора има 12 титли от “Ролан Гарос” и по 11 от Монте Карло и Барселона, докато вече Федерер е с 10 от Хале и има 9 от “домашния” си турнир в Базел.
Федерер срази на финала Давид Гофен със 7:6(2), 6:1 пред екзалтирани свои фенове, с което приключи перфектна седмица преди кратката пауза до “Уимбълдън”.
Маестрото вече има 19 титли на трева, докато за Гофен пък това бе не само шанс за първи трофей на тази настилка, ами и едва вторият му финал в кариерата след този в Хертогенбош през 2015-а. Федерер се нуждаеше от тайбрек, за да спечели напълно равностойния първи сет, но после противникът му се пречупи още в началото на втория и интригата бе елиминирана. През целия турнир първият сервис на Федерер му служеше повече от добре, като съперниците рядко изобщо вкарваха ретурите си. Такъв бе случаят и във финала, макар в първия сет швейцарецът да правеше грешки в някои от дългите разигравания. На мрежата обаче той бе достатъчно убедителен, като и Гофен заслужаваше аплодисменти за някои размени на волета, но вече при почти предизвестен изход на мача.Ключов за развитието на двубоя бе тайбрекът, в който Федерер рано направи брейк-болове и в крайна сметка спечели, а трябваше да спасява три точки за пробив в първия сет. В началото на втория сет пък Гофен допусна ранен брейк с цели три двойки грешки, поради което загуби увереност, че може да осъществи обрат. Маестрото пък отново успя да напарви марковия си ретур тип къса топка, с който провокира реакция от противника тип “няма какво да направя”. Гофен все пак трябва да бъде доволен от представянето си в турнира като цяло и в първия сет от финала, като с дълбочината на ударите си успешно опонираше да всичките си съперници и спря победната серия на Матео Беретини на полуфиналите.