София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Люис Хамилтън спечели Гран При на Китай

Ферари нямат отговор на темпото, налагано от Мерцедес

5 годиниМоторни 1 Телевизия Евроком

Петкратният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън спечели историческа победа. Той триумфира в Гран При на Китай, което беше старт №1000 в историята на най-популярните автомобилни състезания. Триумфът в на пистата в Шанхай е втори за пилота на Мерцедес през този сезон и общо 75-и в кариерата му.
Британецът поведе колоната още в самото начало и не изпусна лидерската си позиция до края на надпреварата. Той финишира пред съотборника си Валтери Ботас и го изпревари в генералното класиране за сезона. Хамилтън е с аванс от шест точки. Отборът им Мерцедес записа трета двойна победа за годината.
Трето място зае Себастиан Фетел с Ферари, който в един момент от състезанието беше пропуснат в по-предни позиции от съотборника си Шарл Льоклер след нареждане от бокса. Четвърти финишира Макс Верстапен от Ред Бул, който е трети в генералното класиране за сезона. Льоклер допълни Топ 5. Шести е Пиер Гасли от Ред Бул, който направи най-бързата обиколка в състезанието и ще вземе допълнителна точка за класирането.
Трябва да се отбележи силното представяне на Алекс Албън от Торо Росо, който стартира от питлейна, но успя да се пребори за десетото място и да се нареди в зоната на точката. 23-годишният британец вчера претърпя сериозна катастрофа по време на квалификацията за място.