София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АНГЕЛ РАНГЕЛОВ: ПЕНЕВ, КОЙ ОТБОР ТЕ ПОБЕДИ С 8:0

СТОИЧКОВ НИКОГА НЯМА ДА ПРОСТИ ОБИДАТА, НАНЕСЕНА МУ ОТ ГАНЧЕВ, СМЯТА ВЕТЕРАНЪТ

8 годиниФутбол 13 Телевизия Евроком

Ангел Рангелов беше участник в най-горещите събития около ЦСКА през миналата седмица. Той се появи на първата тренировка на "червените" и беше атакуван от феновете на ЦСКА-София. После пък участва в прословутото събрание на славните ветерани. Геле Рангелов, както е известен бившият защитник на армейците, хвърли светлина върху изминалите дни пред "7 дни спорт".
- Г-н Рангелов, бяхте част от сбирката на ветераните на ЦСКА в събота, какво се случи?
- Първо искам да започна с друго. Ще ви разкажа за организацията на срещата. Организатор беше Петър Жеков. Той звъня на всички, включително и на мен. Решихме да се видим тези, които в момента сме в София, независимо на каква позиция сме. Паро е на море, Иван Зафиров в Рибарица, закъсал е с дископатия, друг в Благоевград и т.н. Но Жеков беше сред организаторите. Така и не се появи. Не вдигаше телефона си. После разбрахме защо. Не дойдоха и други като Якимов, Стоян Йорданов, Маринчев. Но не знам причините при тях. Просто искахме да обсъдим, да излезем с единна позиция. Разговаряхме, всички присъстващи ветерани сме твърдо за оздравяването на ЦСКА. Не може Литекс да стане ЦСКА. Но добре, нямаше проблеми да чуем и мнения на тези, които са зад Ганчев.
- Значи Петър Жеков ви организира, а после се крие и минава под крилото на Ганчев?
- Така се получи. Знаем си го. Жеков при "Титан" не беше стъпвал 4 години на стадиона. С Якимов бяха първи управници по времето на Александър Томов. При завръщането си господин управленецът Томов отново ги направи членове на надзорен съвет. Показваше ги на всички - колко големи цесекари го подкрепят. Преди това пък "Титан" направиха Пенев почетен президент. Какво е това почетен президент! Никой не знае.
- В крайна сметка какво решихте вие, ветераните?
- Че искаме среща с Васил Божков, да разберем от първа ръка намеренията му за ЦСКА. Обеща да ни съдейства Димитър Джамов. За мен няма друг вариант! Аз съм от юноша в ЦСКА. Този клуб ме създаде като футболист, той ме пенсионира. Той ми е дал всичко на света. Не мога да се отрека от него и да стана от някакъв изкуствен отбор. Това с Литекс е изкуствена история. То е незаконно. Литекс беше изхвърлен от "А" група и не е изтърпял наказанието си. Смениха цяла наредба само и само да угодят на един клуб.
- Мнозина ще кажат, че срещу вас тежи думата на легенди като Паро Никодимов, Димитър Пенев, Христо Стоичков?
- Вие чули ли сте го лично Христо Стоичков да казва такова нещо?
- Не съм, признавам. Защо?
- Защото според мен Христо Стоичков никога няма да прости обидата, нанесена му през 2013 година.
- Говорите за историята с акциите?
- Разбира се, Ганчев и тогава го подлъга и после изостави Стоичков да се оправя сам с акциите. За капак го махна и като треньор на Литекс. Говореше се, че цялата работа е била именно с тази цел. Да се освободи от Стоичков. Христо никога няма да прости тази обида. Димитър Пенев? Позволявате ли да се обърна към него?
- Давайте?
- Господин Пенев, кой ви би с 8:0 като треньор на ЦСКА, нанасяйки най-голямата загуба в историята на клуба? Този отбор, който ви победи, той ли е ЦСКА!?
- Помня отлично мача, защото бях там, а после и на управителен съвет на ЦСКА, който разследваше дали има пробити футболисти на ЦСКА.
- Пробити, непробити, с 8:0 не може да те бият. И сега да си от тях.
- Обиден ли сте от първата тренировка на ЦСКА онзи ден, когато фенове на хибрида ви псуваха?
- Псуваха, обиждаха, наричаха ме предател. Мен - юношата на ЦСКА, републикански шампион с тима още от детска възраст. Капитан на ЦСКА. Аз съм предателят? Аз, с чийто трансфер беше направено осветлението на "Армията". Бях първият професионален играч на ЦСКА, продаден в чужбина. Заминах за Ираклис Солун срещу 80 000 долара. С тях поставиха осветлението.
- Така излиза, предател е този, който победи Нотингам няколко часа след като баща му умира, но въпреки това настоява да играе?
- Така излиза. Хората от Нотингам разбраха тогава, че баща ми е починал в навечерието на мача. И като жест изпратиха венец на гроба му. Е, аз ли не знам кое е ЦСКА? Пенев, Никодимов, призовавам ви! Не помните ли в кое ЦСКА играхте, в кое станахте хора, кое ви направи национали? В кое ЦСКА бяхте треньори! Но да се върнем на онзи ден. Най-обидно ми беше за децата, не за мен. Нека ме псуват. Но защо юношите? Това са нашите деца! Ако не беше тази ситуация, тези същите момчета щяха да се готвят за първенството до 19 години. Направо не мога да повярвам още, че някой ще им посегне.
- Имаше ли момент, в който щяхте да си изпуснете нервите?
- Да, когато хвърлиха бутилка и удари камерата на ваш колега. Ако не беше тя, можеше да е главата на някой човек и да си замине. Казах на онези качените горе - "Момчета, явно сте употребили повечко алкохол днес, слезте при чешмичката, наплискайте се, успокойте се". Тези деца не заслужават това отношение. Те са ЦСКА. А не юношите на Литекс. Между другото къде ще играе дублиращият отбор на онзи изкуствен клуб? В Ловеч ли, в София ли? Ще затрият изцяло и школата ни, която Пламен Марков и без това започна да закрива.
- Какво имате предвид?
- Изгони над 200 деца през последната година. Те отидоха при Стойне Манолов в "Царско село". Каза - така било в Литекс. Пламене, в Ловеч сигурно има 100 деца във възраст да тренират футбол. В София са 100 000. За какъв Литекс говори!
- Добре де, не потърсихте ли разговор с него, все пак в един отбор сте играли?
- Той е един такъв надут, все няма време за разговор, все бърза.
- Някои ще кажат, че сте реваншистки настроен заради внук ви Асен Георгиев, който тренира с първия тим на ЦСКА в Боровец.
- Какво реваншистко има?! Момчето е капитан на набор 1999, има качества. Сигурен съм, че ще стане добър защитник. Гони вече 180 сантиметра, ще расте още. Събрани са добри момчета при Зафиров, смятам, че с 4-5 опитни играчи от миналогодишния отбор няма да има проблеми и в "Б" група.
- Веднага ви провокирам - ще питат защо тогава Асен избяга в Лудогорец.
- Веднага ще отговоря. Треньор в школата на ЦСКА му беше Емил Димитров. Нито знаеше кога са тренировките, нито кога са мачовете. Казвал съм на Джевизов: "Спасе, ако падне гредата, ще го убие, по цял ден се подпира на вратата." И другите треньори му говореха, че цялата работа е крайно несериозна. Но те са приятели, ходеха на лов заедно и го държеше.
- Защо Асен се върна в ЦСКА?
- Заради неразбории в училището. Той учи тук в английска гимназия. В Разград обаче казаха, че нямат места в тамошната езикова. Записаха го в Механотехникума. Добре де, но от МОН пратиха писмо, че трябва да е в езикова. Преместиха го. Там обаче заявиха, че е пропуснал един срок и трябва да се явява на поправителни. Момчето се ядоса и си взе багажа.
- Последно, оптимист ли сте за ЦСКА?
- Пътят пред ЦСКА е един и той е оздравяването на този клуб. Това е моят отбор. "В" група, "Б" - няма значение. Всичко друго е лъжа, изкуствено. Ако моя ЦСКА го няма, просто кракът ми няма да стъпи на стадиона. Като на десетки други ветерани.