София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Божинов  се завърна в Левски

Нападателят се разбра със "сините"

5 годиниФутбол 4 Телевизия Евроком

Новият нападател на Левски се казва Валери Божинов, научи Sportal.bg. Той и изпълнителният директор на "сините" Павел Колев си стиснаха окончателно ръцете, след като няколко дни водеха преговори. Така утре футболистът ще подпише договор за година и половина, след което веднага ще излети за Кипър. 32-годишният футболист ще пристигне в Агия Напа, за да се присъедини веднага към новите си съотборници. Божинов се завръща на "Герена" пет години по-късно, след като през 2014 година беше част от тима за първите осем месеца от годината. Тогава Божинов отбеляза 8 гола в общо 20 мача, ставайки голмайстор на плейофите от първата шестица за сезон 2014/2015 г., с пет попадения.
През есента Божинов се завърна в Първа лига с екипа на Ботев (Враца), където от 11 мача вкара и 7 попадения. Две от тях бяха във вратата на Левски при историческия успех на Ботев (Вр) с 3:1 на "Герена", на 25 ноември миналата година. Именно с врачани той направи и зимна подготовка в България и Турция, като дори отбеляза гола и добави две асистенции в контролите на отбора в Алания.
Любопитен факт е, че нападателят се е разписвал в рекордните за роден футболист 14 различни клуба - Лече, Фиорентина, Ювентус, Манчестър Сити,Парма, Спортинг (Лисабон), Верона, Виченца, Левски, Тернана, Партизан, Мейджоу Хака, Лозана и Ботев (Враца), като е играл в осем различни държави - Италия, Англия, Португалия, България, Сърбия, Китай, Швейцария и Хърватия. Единствено за Риека от 15-те му клуба не успя да запише нито едно попадение в официален мач, а само една асистенция в единствените 14 минути, които записа в хърватското първенство през месец май. Досега в кариерата си Божинов се е връщал единствено в Лече през пролетта на 2012 година, след като беше продаден на Фиорентина през януари 2005 година. Тогава беше пратен под наем от Спортинг (Лисабон), но нападателят не успя да помогне на "джалоросите" да се спасят от изпадане, въпреки попадението му срещу Лацио на "Олимпико".  Този път той се завръща на "Герена" със статут на свободен агент. Интересното е, че бившият национал напусна "сините" през септември 2014 година, тъй като не влизаше в плановете на тогавашния силен човек на стадион "Георги Аспарухов" Георги Иванов-Гонзо, а беше доведен от друга синя легенда на клуба - Христо Йовов, който беше за няколко месеца директор на 26-кратните шампиони. След напускането си на Левски Божинов е отбелязал общо 42 гола. Най-много от тях е реализирал с екипа на Партизан - 25 попадения. Има шест за Тернана, три за Мейджоу Хака, едно за Лозана и седем за Ботев (Враца).Днес Божинов тренира за последно под ръководството на баща си Сашо Ангелов, след което се договори окончателно със "сините", които му бяха поставили ултиматум. Шефовете на Левски искаха окончателен отговор от него именно днес. Нападателят, който се привърза много към врачани, които му подадоха ръка в тежък момент, емоционално се сбогува с феновете и съотборниците чрез своя Инстаграм.
"Искам да благодаря на моите съотборници от Ботев Враца! На всички фенове за безрезервната подкрепа, на моя баща Сашо Ангелов и не на последно място на кмета на гр. Враца Калин Каменов! Изживях прекрасни мигове тук! Ще ви пазя в сърцето си!", написа той.
Това е второ попълнение в рамките на два дни за Левски, които вчера взеха капитана на Берое Мартин Райнов. До дни се очаква и Живко Миланов да се завърне на "Герена", като българската група от опитните футболисти става все по-сериозна. Там дебют трябва да направи и Николай Михайлов, който подписа преди Нова година.
Най-вероятно Божинов и Райнов ще направят неофициален дебют срещу Чукарички на 8 февруари в Лимасол. Първият мач на Левски в Първа лига е срещу Локомотив (Пловдив), а именно срещу "смърфовете" Валери вкара своя първи гол в родния елит, като се е разписвал два пъти със синята фланелка в тяхната врата.