София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борусия (Дортмунд) победи Щутгарт с 3:1

Щутгарт остава на 16-а позиция, като вече е на 3 точки на първия отбор пред себе си

5 годиниФутбол 12 Телевизия Евроком

Много трудно Борусия (Дортмунд) стигна до домакински успех с 3:1 над Щутгарт, но сдаде лидерската си позиция в Бундеслигата за сметка на Байерн (Мюнхен). Баварците разгромиха Волфсбург с 6:0 и вече са с по-добра голова разлика (+3) при равен брой точки. Така в рамките на пет кръга “жълто-черните” профукаха преднина от 7 точки, а им предстои и визита на “Алианц Арена” на 6 април. Борусия дори можеше и да не спечели, след като до 84-ата минута резултатът беше 1:1. Тогава обаче Пако Алкасер беше точен за 2:1, а в добавеното време Кристиан Пулишич оформи крайния резултат. Преди това Марко Ройс беше открил от дузпа в 62-ата, а Марк-Оливер Кемпф беше изравнил в 71-вата.
През седмицата “жълто-черните” отпаднаха от Шампионската лига след загуба с 0:1 от Тотнъм, но треньорът Люсиен Фавър заложи на 10 от титулярите си във въпросната среща. Единствено Юлиан Вайгъл отстъпи мястото си на Ашраф Хакими Наставникът отново избира постройката само с един типичен дефанзивен халф в лицето на Аксел Витцел за сметка на още един по-офанзивен футболист. Така зад гърба на Пако Алкасер действаха Джейдън Санчо, Марио Гьотце, Марко Ройс и Рафаел Герейро. Много силно се представи Гьотце, който впечатляваше с подаванията си.
Гостите, които се борят да не изпаднат, уплътниха защитата си с трима централни бранители и в дълги периоди от срещата това им носеше успех. Марио Гомес беше сред резервите, а на върха на атаката започна бързоногият Николас Гонсалес.
Домакините започнаха нахъсано и до 4-ата минута вече бяха изпълнили два корнера, а секунди по-късно Пако Алкасер беше изведен сам срещу вратаря, но не овладя добре топката и я загуби.
Малко след 10-ата минута обаче над "Сигнал Идуна Парк" заваля силен дъжд и това веднага се отрази на качеството на играта. Това устройваше футболистите на Маркус Вайнцийрл, за които беше по-лесно да рушат атаките на съперника. По тази причина Марко Ройс и Витцел опитаха удари от далечно разстояние, но резултат нямаше.
Все пак домакините продължиха да разчитат основно на къси подавания и в 30-ата минута кълбото мина много близо до голлинията на Рон-Роберт Цийлер.
До този момент тимът на Щутгарт нямаше нито една опасна атака, но в 31-вата минута пред Гонсалес се откри отличен шанс. Той получи подаване зад защитата, но хлъзгавият терен и леко побутване от Хакими бяха достатъчни, за да го извадят от равновесие и да не може да нанесе добър удар.
Дълбоко прибраната защитна линия на швабите им вършеше работа и играчите на Фавър се чудеха какво да направят. В 41-вата Герейро шутира силно с левачката отдалеч и Цийлер с мъка отрази.
Изненадващо домакините не бяха толкова настоятелни в първите минути след почивката. Атаките им трудно стигаха до наказателното поле на Щутгарт.
Настойчивостта на Санчо обаче даде резултат. В 61-вата минута той стигна до ръба на наказателното поле, където бившият футболист на Борусия Гонсало Кастро го настъпи. На помощ се притече ВАР, откъдето потвърдиха, че нарушение е било в наказателното поле - дузпа за Дортмунд. Капитанът Марко Ройс показа хладнокръвие и прониза Цийлер за 1:0.
Това вече накара гостите да тръгнат напред, което дойде добре за "жълто-черните". В 69-ата минута Пако се озова сам срещу вратаря, но Цийлер докосна топката и "уби" скоростта й, което беше достатъчно, за да няма попадение.
Това се оказа важен момент, защото две минути по-късно Щутгарт изравни. Грешникът Кастро центрира от фал и бранителят Кемпф прониза Роман Бюрки с глава за 1:1.
Тимът от Рур веднага се втурна да си връща аванса и стигна до него в 84-ата, когато Пако закова кълбото под гредата след добра работа на Кристиан Пулишич - 2:1.
В оставащите минути швабите потърсиха второ изравняване, но в продължението Пулишич им заби трети гол.
Щутгарт остава на 16-а позиция, като вече е на 3 точки на първия отбор пред себе си.