София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ботев (Пд) финалист след спираща дъха драма на "Армията" 

"Канарчетата" стигнаха до 3:3 с 9 човека

5 годиниФутбол 1 Телевизия Евроком

Ботев (Пловдив) елиминира ЦСКА с общ резултат 6:5 и ще играе финал за Купата на България срещу Локомотив (Пловдив) - на 15 май. В уникална драма на реванша на стадион "Българска армия" "канарчетата" стигнаха до 3:3 след гол на защитника Кристиан Димитров в 88-ата минута.
Секунди преди края на редовното време ЦСКА водеше, след като успя да постигне обрат от 0:2 до 3:2 и се очакваше да последват две продължения от по 15 минути. Макар и останали с 9 човека обаче, футболистите на треньора Николай Киров се добраха до равенството и елиминираха "червените". Така Ботев развали празника на "Армията", където цареше отлична атмосфера. Хиляди фенове на ЦСКА посетиха двубоя, надявайки се да ликуват след последния съдийски сигнал.
"Червените" излязоха за реванша със специални фланелки с лика на Красимир Безински и с черни ленти на ръцете. Мачът започна с минута мълчание, в което всички присъстващи на стадион "Българска армия" ръкопляскаха, отдавайки почит на футболната ни легенда. Феновете разпънаха транспаранти, посветени на Безински.
В четвъртата минута (б.р. - номерът, с който Безинеца играеше) срещата беше прекъсната от съдията Петър Костадинов, за да може отново да му се отдаде почит. В този момент всички на стадиона отново ръкопляскаха.
Футболистите на Николай Киров шокираха домакините, откривайки резултата в 22-ата минута. Тодор Неделев се възползва след нескопосано изчистване на топката от Черниаускас и с левия крак от воле успя да му вкара от дистанция - 0:1.
Пет минути по-късно Ботев удвои преднината си. Неделев пусна извеждащо подаване вдясно към Васил Шопов, който продължи към Лъчезар Балтанов около точката на дузпата, откъдето капитанът на "канарчетата" отправи точен удар, пращайки топката в мрежата на Черниаускас - 0:2.
В началото на второто полувреме Али Соу върна надеждите на ЦСКА. Нападателят на домакините отбеляза за 1:2 в 49-ата минута, а в 53-ата Ботев остана с човек по-малко след втори жълт и червен картон за Филип Филипов. Последваха силни минути за "армейците", които в 74-ата минута направиха 2:2. Резервата Евандро хвърли в екстаз хилядите по трибуните, реализирайки със силен удар след пас на Рубен Пинто.
В 84-ата минута напрежението ескалира. Футболистите на Ботев се нахвърлиха на Петър Костадинов, който отсъди дузпа за ЦСКА след театрално падане на Енрике Рафаел. Реферът маркира фаул на Костадин Ничев срещу играча на домакините, след което Антонио Вутов изблъска съдията и той му показа червен картон. От бялата точка Али Соу направи 3:2. Така "армейците" заличиха изоставането си и при този резултат щяха да последват продължения. В 88-ата минута обаче защитникът Кристиан Димитров, който се очаква да премине през лятото именно в ЦСКА, се извиси в наказателното поле на Черниаускас след корнер и отбеляза с глава за 3:3.
До края футболистите на Любо Пенев не направиха нищо запомнящо се, а и времето не беше достатъчно за отбелязването на два гола. Така Ботев се класира на финала, където на 15 май ще спори с градския си съперник Локомотив.