София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ФУТБОЛНОТО ХУЛИГАНСТВО В БЪЛГАРИЯ

НЯКОИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИНЦИДЕНТИ

9 годиниЛюбопитно 157 Телевизия Евроком

 ЧАСТ 1

Футболното хулиганство и безредиците преди мачовете са едни от най-големите проблеми в наши дни. Погледнато назад във времето става ясно, че историята ни е пълна с такива прояви. В хронологичен ред ще разгледаме някои от най-сериозните ексцесии случили се по българските стадиони.

 Датата е 23.09.1977, а мястото южният град Хасково. Срещата между отборите на "Хасково" и ЦСКА предизвиква огромен зрителски интерес. Стадионът буквално е препълнен, като дори има фенове на пистата. Главният съдия на мача- Никола Дудин прави някои спорни отсъждания, като не свири дузпа за "Хасково", а малко по-късно зачита съмнителен гол на "червените". Това отключва недоволството на феновете, които нахлуват на терена след края на мача. Съдийската бригада не може да бъде изведена от градския стадион близо 4 часа, а на клубния автобус на ЦСКА е устроена засада и той е помлян до такава степен, че става неизползваем.

                                                                                               

 

 

 

 

Вечното дерби през 1999 година се играе на стадион "Славия". Всичко минава спокойно, като са задържани няколко по-буйни фенове. Сериозните ексцесии възникват след края на мача по софийските улици. "Червените" запалянковци атакуват 4 трамвая с камъни и колове, защото в тях има фенове на "Левски". Мотрисите са помляни, а задържаните са четирима.

 На 26.03.1997 "Миньор" (Перник) гостува на ЦСКА на стадион "Българска армия". Мачът завършва 2:1 в полза на "червените", а преди двубоя до Военна академия фенове на "чуковете" са нападнати от група "армейски" привърженици. Резултатите от мелето са трима с прободни рани в областта на корема и още осем с по-леки наранявания. След мачът влакът за Перник е атакуван, а прозорците му са изпотрошени като има и пострадали пътници. Железницата тръгва с близо 2 часа закъснение.

 Паметна дата за ЦСКА е 29.11.1998 г. Тогава тимът на "червените" гостува на "Литекс", а мачът завършва при резултат 8:0 в полза на домакините. След двубоя гневните фенове на "армейците" вилнеят по улиците на Ловеч, а оттам те акустират на стадион "Българска армия" като чупят една от вратите и трансперант на тогавашния спонсор "Мултригруп". За щастие са връзумени и не отиват на базата в Панчарево, където са искали да громят колите на футболистите.

2000 година е безспорно годината на футболното хулиганство у нас. Футболен запалянко на ЦСКА се самовзривява , докато прави самоделна бомба в дома си в квартал “Горубляне”. 18-годишният младеж  получава 50% изгаряния на кожата . При подготвяне на поредната бомбичка младежът, сложил сместта да се суши до печката, когато ненадейно тя се взривява. Ударната вълна избива вратата на мазето и изкривява парапета на дворното стълбище. При оглед в къщата в “Горубляне” полицаите откриват 6 кг. взривна смес . 

 Вечното дерби между "сини" и "червени" ще се играе на "Българска армия". В София сякаш се е разразила гражданска война. Автобус номер 76 от Младост за Орлов мост  е използван като боксов ринг от феновете на ЦСКА и "Левски". Бързата намеса на полицията потушава всичко, като задържа 23 от вандалите. Привечер всичко се възобновява с още по-голяма сила. На стадиона "сините" фенове започват да чупят седалки и да ги палят, като дори се опитват да нахлуят на терена. Органите на реда задържат 45 човека от "синята" агитка. Мачът приключва, а градският транспорт в столицата определено не е преживявал по-голяма загуба от тази. Помляни са общо 12 автобуса. 24-годишен мъж е брутално пребит и е откаран в "Пирогов" с опасност за живота. Из София се сее раздор като се чупят витрини, улични лампи и пейки. Задържани са още 73 човека. 7 месеца по-късно отново е време за дерби. Този път всичко преди и по време на мача протича в рамките на нормалното, но най-лошото се случва след последния съдийски сигнал. Привържениците на двата отбора си спретват ръкопашно меле из софийските улици. Младен Младенов, който пие кафе на булевард "Патриарх Евтимий" е убит от самоделно направена бомбичка, която избухва върху гърба му. За тежкото престъпление са обвинени двама фена, но поради липса на доказателства съдът ги оправдава. Точно месец преди Бъдни вечер "Нефтохимик" (Бургас) гостува на ЦСКА. Клубният автобус на бургазлии е почти унищожен, а полицията задържа 69 фена на "червените".

 2001 година не е по-различна. Две вечни дербита изиграни на стадион "Георги Аспарухов" завършват с много  изпочупени и запалени седалки от феновете на ЦСКА (в първия мач- 1200, а във втория над 2000). Ранена е фоторепортерка на БТА, а щетите от двата двубоя се оценяват на близо 50 000 лева. Общо са задържани 95 човека.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 На 04.03.2003 г. "Локомотив" (Пловдив) и "Левски" (София) се изправят един срещу друг в четвъртфинален мач за Купата на България. Двубоят се играе на стадион "Лаута" и завършва при резултат 1:1. Тимът от София повежда в резултата и това предизвиква анархия сред "черно-белите" фенове, които се опитват да съборят огражденията. Органите на реда успяват да ги усмирят, но тогава пада изравнителното попадение, а радостта е неизмерима и привържениците на Локомотив палят множество факли, бомбички политат към полицаите, а след тях и седалки. Стига се до ръкопашен бой между феновете и органите на реда. В резултат на това шест непълнолетни момчета са осъдени за дребно хулиганство.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Среща реванш от трети кръг на турнира за купата на УЕФА "Левски"-"Ливърпул". Двубоят на стадион “Васил Левски” се играе навръх националния празник на България - Трети март. Англичаните побеждават с (4:2). Преди началото на мача полицията намира торба с бомбички в сектор „Б”. По време срещата около 500 фенове на ЦСКА, настанени в сектор „Г”, скандират срещу „Левски”, и подкрепят отбора на Ливърпул. От сектор „Б”, където е агитката на “Левски” към терена са хвърлени 7 бомбички, ранен е един полицай. След мача благодарение на бързата намеса на полицията са осуетени две масови сбивания между фенове на „Левски” и ЦСКА – при езерото Ариана и на спирката на Орлов мост. Афектирани фенове изпочупват стъклата и изкъртват вратите на 6 коли на градския транспорт по линиите 72 и 84 и тролеи 1 и 5. Англичанин, дошъл за мача, е нападнат и ограбен на бул.Цар Освободител. За различни нарушения на обществения ред са арестувани седем запалянковци, други трима са закарани в изтрезвителното. Около 500 души изобщо не са допуснати до стадиона. 

СЛУЧАЯТ „МАЙКЪЛ ШИЙЛДС”
На 25.05.2005 г. в Истанбул се играе финалът на Шампионската лига между “Ливърпул” и “Милан”. Два дни по-рано на варненското летище пристига група английски фенове на "Ливърпул". Настаняват се в хотел "Кристал" на "Златни пясъци", откъдето на 25 май се отправят към Истанбул. Призори на 26 май британските запалянковци отново се връщат в Златни пясъци и отбелязват уникалната победа на „Ливърпул” със шумни няколкодневни пиршества в целия курорт. На 30 май към 5 часа сутринта десетина от англичаните вдигат скандал в заведението за бързо хранене „Биг Бен” и започват да замерят витрините му със стъклени бутилки. Намесва се барманът Мартин Георгиев, който е нападнат от хулиганите. В продължение на 10 минути те го бият и ритат, накрая е ударен с камък по главата. Георгиев получава фрактура на черепа и няколко дни лекарите се борят за живота му. При разследването е установено, че извършителят е английският запалянко Майкъл Шийлдс и единствено намесата на полицията е предотвратила убийството. 

Часове след инцидента 19-годишните англичани Майкъл Шийлдс и Антъни Уилсън са арестувани. Окръжната прокуратура във Варна повдига обвинение срещу Шийлдс за опит за убийство и груби непристойни действия, а срещу Уилсън – за хулиганство и притежаване на 7,24 г хашиш. Делото е насрочено за 21 и 22 юли. 

На 26.07.2005 г. Варненският окръжен произнася присъдата. Майкъл Шийлдс е осъден на 15 години лишаване от свобода заради опит за умишлено убийство на 25-годишния българин Мартин Георгиев. Присъдата трябва да бъде изтърпяна при първоначален строг режим. За хулигански прояви съдът налага на Шийлдс административно наказание - глоба 900 лева. Майкъл Шийлдс трябва да заплати на Мартин Георгиев обезщетение 200 хиляди лева и 8000 лв разноски по делото. 

На другия подсъдим - 19-годишния Антъни Уилсън, е наложено наказание 2,6 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 4 години. Условната присъда е за притежание на 7,24 грама хашиш. За хулигански прояви съдът налага на Уилсън административно наказание - глоба 900 лева. Мярката на Уилсън е променена от задържане под стража в парична гаранция 200 лева. Съдът му налага забрана да напуска страната. Майкъл Шийлдс трябва да остане в ареста, като има право да избере дали ще излежи присъдата си в България или във Великобритания. 

След произнасянето на присъдата депутатката от Европарламента Арлийн Маккарти отправя предупреждение в разговор с посланика ни в Брюксел Станислав Даскалов, че членството на България в ЕС може да бъде подкопано заради ареста на английския футболен хулиган във Варна. 

Семейството на Майкъл Шийлдс, приятели и фенове на "Ливърпул” внасят в кабинета на Тони Блеър петиция с искане британското правителство да се ангажира със случая на осъдения в България футболен запалянко. Над 100 000 фенове на отбора и жители на Ливърпул се подписват под искането. Министърът на външните работи на Великобритания Джак Стро обещава пълната подкрепа на британското правителство за освобождаването му. 

На 10 .11.2005 г. Апелативният съд във Варна потвърждава 15-годишната присъда лишаване от свобода Майкъл Шийлдс за опит за непредумишлено убийство на 25-годишния Мартин Георгиев и намалява от 200 000 на 120 000 лв. сумата, която британецът трябва да плати на пострадалия барман по гражданския му иск. 

На 21.03.2006 г.  Върховният касационен съд (ВКС) връща делото срещу Майкъл Шийлдс за ново преразглеждане. 

На 29.04.2006 г.  Върховният касационен съд (ВКС) намалява присъдата на Майкъл Шийлдс от 15 на 10 години затвор, която той може да излежи и във Великобритания. 
В решението си ВКС взема предвид преди всичко факта, че деянието е завършено във фазата на опита, както и смекчаващите вината обстоятелства - възрастта на подсъдимия - 18 години, положителната характеристика и чистото му съдебно минало. Със същото решение ВКС увеличава размера на обезщетението в полза на пострадалия Мартин Юлиянов Георгиев за причинени неимуществени вреди от 120 000 на 200 000 лева, които Шийлдс следва да му заплати. Мотивът на съда за това е, че последиците от влошеното здраве на пострадалия са много тежки. В решението на ВКС е записано, че "общественото мнение в родината на подсъдимия Шийлдс съзнателно е манипулирано чрез избирателно представяне само на част от информацията по наказателното дело, с цел да се компрометира българската съдебна система, като се създаде невярна представа за това правова държава ли е България - страната, в която английски футболни фенове няколко дни и нощи са се държали непристойно, чрез вандалско и грубо поведение и грубо незачитане на реда в хотела и на обществени места". Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване. 
На трите съдебни инстанции по безспорен начин е установено, че Шийлдс нанася с голям камък удар по главата на падналия Георгиев и му причинява сериозна травма 

06.06.2006 г.- Английските власти отправят искане до главния прокурор Борис Велчев за трансфер на британския запалянко Майкъл Шийлдс, който излежава у нас 10-годишна присъда за опит за убийство. Прехвърлянето е възможно, тъй като България и Великобритания са страни по Конвенцията за трансфер на осъдени лица на Съвета на Европа. 

25.10.2006 г. - Главният прокурор Борис Велчев дава официално съгласие Майкъл Шийлдс да бъде прехвърлен в британски затвор. 

23.11.2006 г.  - Осъденият за опит за убийство британски хулиган Майкъл Шийлдс отлита от Варна за Лондон, след като е издължил обезщетението от 200 000 лв. и още близо 50 000 лв. като лихви и разходи по процеса. Година и 5 месеца Майкъл Шийлдс прекрава зад решетките във Варна. 

В  края на септември 2007 г. световноизвестният адвокат Джовани ди Стефано официално призовава българския президент Георги Първанов да помилва Майкъл Шийлдс.

23.11.2006 г. – На националния стадион „Васил Левски” се играе мач от петия кръг на група "А" на Шампионската лига “Левски” - “Барселона”. По време на срещата агитката на синия отбор хвърля на терена около дузина бомбички, запалени са десетки факли, някои от които са хвърлени на терена. Няколко запалянковци изваждат плакати с нацистки символи, които бяха прибрани след призива от страна на ръководството на “Левски” по радиоуредбата. 

 

 

Автор: Петю Димитров