София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Холандия победи Франция с 2:0

„Лалетата“ сразиха Франция и имат всички шансове за първото място в групата

5 годиниФутбол 2 Телевизия Евроком

Холандия подчини у дома актуалния световен шампион Франция с 2:0 в среща от група 1 на Лига А на турнира Лига на нациите. Джорджинио Вайналдум (44) и Мемфис Депай (90+6-дузпа) вкараха головете за успеха на „лалетата“, които се доближиха само на точка от „петлите“ и имат всички шансове да финишират първи в групата при реми или победа над Германия в последния си мач. Иначе Бундестимът и на теория ще завърши на последната позиция в групата и изпада в Лига B за следващото издание на надпреварата.
„Оранжевите“ притискаха гостите от самото начало в Ротердам и още във 2-ата минута Вайналдум пропусна от изгодна позиция да открие резултата. Халфът на Ливърпул шутира слабо и вратарят Юго Лорис се намеси. „Петлите“ приеха играта в своето поле и разчитаха на бързината на Килиан Мбапе при контраатаките си.
От средата на полувремето гостите започнаха да поглеждат по-често към вратата на Силесен, но неточни удари отправиха Павар и Гризман. Точно когато изглеждаше, че тимът на Дидие Дешан има инициативата, малко преди почивката инкасира гол. Де Йонг центрира, Н‘Зонзи сбърка и Райън Бабел шутира в тялото на Лорис, а при добавката Вайналдум (44) се разписа на опразнената врата.
В началото на втората част „лалетата“ доминираха и в 52-ата минута Мемфис Депай удари греда директно от корнер. Домакините изолираха напълно Мбапе и Гризман и активно търсеха втори гол. В 75-ата минута Дензел Дъмфрис можеше да вкара, но на два пъти Лорис спаси.
Муса Сисоко и Осман Дембеле влезоха на мястото на Оливие Жиру и Блес Матюиди в състава на гостите, но и това не доведе до промяна в тяхната игра. Малко след това „оранжевите“ отново пропуснаха да удвоят аванса си, след като Лорис отрази удари на Депай.
До к рая на мача „петлите“ не успяха да застрашат вратата на Силесен, а в добавеното време първо Лорис спаси с върха на пръстите си далечен удар на Френки де Йонг, но след това Мемфис Депай (90+6-дузпа) оформи крайния резултат с точно изпълнение от бялата точка.
След успеха си Холандия събра 6 точки и е само на точка зад Франция, но световният шампион няма повече мачове в групата, а на „лалетата“ им предстои визита на изпадналия вече в Лига B тим на Германия. Бундестимът ще търси все пак реванш за срамната загуба с 0:3 преди месец в Амстердам.