София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ИМА ЛИ КОНЦЕНТРАЦИЯ В БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ?

ДОСТАТЪЧНА ЛИ Е УПОТРЕБАТА НА КОНЦЕНТРАТ ОТ ФУТБОЛИСТИ И ТРЕНЬОРИ

9 годиниЛюбопитно 24 Телевизия Евроком

 

Екипът на Евроком реши да ви запознае с единственото нещо, което не е проблем в българския футбол - "концентрацията". Под "концентрация" ние имаме предвид употребата на силни алкохолни напитки (така наречените концентрати).

Играчите по родните терени, било то чужденци или българи, се справят отлично с тази своя "задача". Още в юношеска възраст младите "таланти" обожават да обикалят по нощните клубове във всички градове. Така например в заведения в Студентски град всяка вечер можем да срещнем някои от юношите на столични отбори. Целта е да се отпразнува поредната победа. Но тя се празнува с много алкохол, дори и наркотици. А после се чудим защо нямаме юноши!

 

При мъжете нещата са още по-зле. След всяко дерби между ЦСКА и Левски, можем да видим победителите по нощните заведения. Пияни, заляни, на тях не им пука, че трябва да дават пример на по-младите от тях. Напротив - те пият заедно. "Концентрацията" е на ниво!

Много от играчите успяват да прикрият своята алкохолна зависимост, но други станаха известни с това. Пример е Орлин Орлинов. Бившият играч на ЦСКА се прослави с "концентрираните" си изпълнения. А от 2010 до 2014 той се съди с приятелката си, защото футболистът ѝ беше нанесъл тежък побой, докато е бил под въздействието на алкохола. 

Добре си спомняме и пиянските изцепки на цели девет играчи на ЦСКА. Тогавашния треньор Любослав Пенев острани Давид да Силва, Иван Караджов, Йордан Тодоров, Павел Виданов, Кирил Котев, Иван Иванов, Тодор Тимонов, Маркиньос и Светослав Петров за "неспазване на режима". 

И докато за българите това не е новост, за чужденците е нещо напълно непознато. Но те свикват с обстановката и бързо се "концентрират". Всички си спомняме, че Гара Дембеле бе хванат да кара в нетрезво състояние. А изпълненията на Стефан Николич по дискотеките бяха далеч по-убедителни от тези на терена. Черногорецът се разписа доста пъти в нощните клубове и барове, но не го направи с "червената" фланелка. 

 

Има и един доста добър пример за "концентрация" и при треньорите. Става въпрос за наставника на Черно Море Никола Спасов, който носи прякора мастиката. Познати и очевидци твърдят, че "Бат Кольо" си пием по шише и половина мастика без проблеми. Може би това отговаря на въпроса как така варненци изненадаха Левски във финала за купата. Явно Спасов им е  предал част от своите възможности. 

Няма смисъл да се чудим защо ситуацията в България е такава. Явно всичко идва от президентът на БФС Боби Михайлов. Бившият капитан на националния отбор стана известен със своите танци в нощно заведение. Михайлов явно си беше подпийнал и демонстрира уменията си. Това обаче не е всичко за него. След последното домакинство на националите, Боби беше попрекалил с "концентрацията" по време на двубоя. След него той даде пресконференция, на която си личеше, че си е пийнал много повече от позволеното. 

Явно "концентрацията" се предава от баща на син, както и вратарските умения. Става въпрос за Ники Михайлов. който освен, че е наследил рефлекса на баща си, обича да си пийва по нощните заведения. И докато за качествата му като вратар не можем да твърдим, че се доближават до тези на Боби Михайлов, то за алкохолните му умения можем спокойно да твърдим, че не отстъпват на тези на баща му. Михайлов е добре познат на редовните посетители на нощни клубове с пиянските си изпълнения. 

Напоследък из медиите се завъртяха и едни клипове, на които футболисти от втородивизионния Верея Стара Загора се "концентрират" доста сериозно. Като тартор на всички се изявява Васил Ботев, който изпълнява поп-фолк песен, а неговият съотборник Росен Андонов го попипва за члена...

 

И това е сположението само при професионалистите. При аматьорите нещата са още по-зле. Там може да видим играчи, които са в нетрезво състояние дори по време на мач. Изглежда смешно, но е трагично.  

По-добре е да спрем до тук, защото може да продължим доста с "концентрираните" умения на футболистите, които се подвизават по родните терени. Ако искате да следите техните изяви от близо не е необходимо да отидете и да гледате някой мач на живо или пък да си платите, за да ги гледате по телевизията. Може просто да посетите някой нощен клуб, пък защо не и да изпиете по едно-две с любимите ви играчи. 

НАЗДРАВЕ !