София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Избраха Балъков в Топ 100 на Бундеслигата

Франц Бекенбауер е над всички, следват го Герд Мюлер и Лотар Матеус 

9 годиниФутбол 3 Телевизия Евроком

Треньорът на  Литекс Красимир Балъков е единственият български футболист сред стоте най-добри футболисти на Бундеслигата за всички времена.
 Балъков  заема 71-о място в престижната класация, изготвена от германското списание "Шпорт Билд" и специализирано жури от именити експерти. Решаваща дума при избора са имали шестима специалисти, сред които са великите треньори Отмар Хицфелд и Ото Рехагел.
В Топ 10 присъстват изцяло германци, като за №1 в историята на първенството логично е определен спечелилият всичко във футбола Франц Бекенбауер.

В челната десятка се открояват трима футболисти, които продължават да играят в Бундеслигата и станаха световни шампиони миналата година. Под №6 е поставен Мануел Нойер, а осма позиция делят Бастиан Швайнщайгер и Филип Лам.
Легендарният голаджия Герд Мюлер е втори, следван от рекордьора по мачове за Бундестима Лотар Матеус. Останалите в Топ 10 са Уве Зеелер (№4), Гюнтер Нетцер (№5), Волфганг Оверат (№7) и Карл-Хайнц Румениге (№10).
Балъков е от малкото избрани играчи, които не са ставали шампиони на Германия, припомня "Труд". Бившият капитан на България и на Щутгарт носеше екипа на германския клуб от 1995 до 2003 година и в 236 мача в Бундеслигата вкара 54 гола, като спечели само един трофей - купата на страната.
След него в Топ 100 остават звезди с повече трофеи като европейският шампион Андреас Кьопке (Германия) и световният първенец Лусио (Бразилия), както и босненският голмайстор Един Джеко, който сега е в Манчестър Сити. Само 22 от стоте най-добри футболисти в историята на Бундеслигата не са германци.
За Балъков това не е първото признание в Германия. Той бе избран от феновете на Щутгарт за футболист №1 в историята на клуба, макар че в отбора са играли световни шампиони като Юрген Клинсман, Гуидо Бухвалд и Томас Бертолд.
Ариен Робен бе избран за най-добрия чужденец в Бундеслигата. Той е под №13 в класацията. Вторият най-добър чужденец е Франк Рибери (№20). Спортният директор на Байерн Матиас Замер е 15-и, като той защитава честта на Щутгарт и Борусия Дортмунд в класацията.
Томас Мюлер е 23-и, Миро Клозе е 26-и, Клаудио Писаро е 44-и, Марио Гьотце е 56-и, Марко Ройс - 58-и, Тони Кроос под №63. Ето и други активни футболисти: Джером Боатенг  (№68), Марио Гомес (73-и), Сами Кедира (№97), Давид Алаба (98-и) и Данте (№100).