София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Какво се случи последния път, когато Лестър срещна Атлетико Мадрид

Последната им среща е от 1997 година за купата на УЕФА

7 годиниФутбол 4 Телевизия Евроком

Тегленият днес жребий за четвъртфиналите на Шампионската лига изправи английския шампион Лестър срещу Атлетико Мадрид. Двата отбора за последно са се срещали преди 20 години в турнира за купата на УЕФА. Краен победител излиза тима на Атлетико.

През сезон 1997-98 в турнира за купата на УЕФА не се играе групова фаза, а има само директни елиминации. В първи кръг жребият отрежда отборите на Лестър и Атлетико да се изправят един срещу друг.

Лестър, който по това време е под ръководството на Мартин О’Нийл, влиза в турнира като носител на купата на Лигата. Атлетико Мадрид е завършил 5-ти през миналия сезон, но е спечелил купата на Краля. Собственикът Жесус Гил тогава инвестира 51 милиона паунда в опит да се противопостави на Реал Мадрид и Барселона, а за тогавашните времена това е много сериозна сума . За сравнение отборът на "лисиците" струва само 7,5 милиона паунда.

Първият мач е в Испания и Лестър взима ранна преднина с гол на Иън Маршал в 11-тата минута. Англичаните издържат на натиска на "дюшекчиите" до 69-тата минута, когато точен е бившият футболист на Мидълзбро Жуниньо. Две минути по-късно Кристиан Виери реализира дузпа и прави обрата пълен.

Голът на чужд терен дава надежди на Лестът за мача на "Кинг Пауър". Първото полувреме на сблъсъка в Англия завършва без гол, а в началото на второто  полувреме Хуан Мануел Лопез си изкарва втори жълт картон и оставя отбора на Атлетико в изключително неприятно положение. Вместо логичното да се случи и Лестър да стигне до желания гол, Гари Паркър също си изкарва червен картон и изравнява силите на терена. В 70-тата минута Жуниньо вкарва гол за съжаление на всички привържениците на "лисиците" , а 5 минути по-късно Хосе Мари реализара за 2:0 и лишава мача от всякаква интрига. Срещата завърша по този начин и Атлетико елимира Лестър с общ резултат 4:1 от двата мача.

В съставите на отборите тогава личат имената на Жуниньо, Кристиан Виери, Кико, Роби Савидж, Стив Кларид и младия Емил Хески.

Отборът на Атлетико продължава до полуфиналите, където е отстранен от Лацио. Шампион става друг италиански отбор – Интер.