София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Левски отпадна след 0:7! Македонец разказа играта на "сините"

Иван Тричковски стори нещо невиждано, Петър Хубчев и футболистите му ще сънуват кошмари

5 годиниФутбол 1 Телевизия Евроком

Левски записа поредната срамна страница в историята си, допускайки катастрофална загуба с 0:4 от АЕК (Ларнака) в реванша на "Герена". "Сините" станаха за резил, отпадайки във втория квалификационен кръг на Лига Европа с общ резултат 0:7. Македонецът Иван Тричковски вкара и четирите попадения във вратата на Милан Миятович, което е нещо невиждано.
Нито един футболист досега не се беше разписвал четири пъти във вратата на Левски в един мач в евротурнирите в България. Правил го е Марко Ван Бастен през есента на 1988 г., но на стадион "Сан Сиро" в Милано. Тогава Милан гази Левски с 5:2 в реванша от 1/16-финалите за КЕШ. Преди това "сините" губят с 0:2 у дома и отпадат след 2:7.
В срещата тази вечер на "Герена" 32-годишният Тричковски откри резултата в осмата минута от дузпа. Наказателният удар беше отсъден за нарушение на неубедителния Мартин Райнов, който изблъска противник в гръб, след като не успя да го догони.
Тричковски след това отбеляза още в 29-ата, 75-ата и 82-ата минути, за да се стигне до катастрофата за Левски. Капитанът на АЕК се превърна в кошмар за Петър Хубчев и футболистите му, които се представиха отчайващо слабо тази вечер.
Това беше второ поредно домакинство в Европа, в което Левски изтърпяваше наказание да играе без публика. Около 300 деца подкрепяха "сините", а около 30 бяха привържениците на АЕК.  
БЛИЦ СПОРТ припомня, че предишната най-тежка загуба на Левски като гост в Европа беше 0:4 от Лацио в груповата фаза на Лига Европа през сезон 2009/2010.
Досега пък най-голямото поражение на "сините" в два мача в евротурнирите беше с общ резултат 1:7 - от Дова Уйпещ през сезон 1974/75 на 1/16-финалите за КЕШ (домакинска загуба с 0:3 и 1:4 като гост).
За реванша с АЕК (Ларнака) на "Герена" Хубчев извърши няколко промени. Капитанът Живко Миланов беше наказан заради червения картон в първата среща. Големият липсващ бе продаденият вчера Давиде Мариани. Двамата, както и Янис Каргас и Дени Алар бяха играчите, които липсваха сред титулярите в сравнение с първата среща в Кипър.
Новото попълнение Найджъл Робърта този път получи шанс от първата минута, но разочарова със слабо представяне. Мястото на австриеца Алар на върха на атаката пък зае Станислав Костов. Гръцкият бранител Каргас остана на пейката за сметка на юношата на Левски Деян Иванов, който си партнира в центъра на защитата с Нуно Рейш.