София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЛИТЕКС ЩЕ СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА

ТОВА ЗАЯВИ БИВШИЯТ ИГРАЧ НА КЛУБА ДЖЕМАЛ БЕРЕБРОВИЧ В ИНТЕРВЮ ЗА 7 ДНИ СПОРТ

8 годиниФутбол 7 Телевизия Евроком

"Литекс имат млад и опитен състав с който могат да спечелят първенството на България. Разликата с Левски не е голяма, а треньорът е добър". Това заяви бившият играч на оранжевите, босненецът Джемал Беребрович в интервю за "7 дни спорт". Беребрович в известно име в България, оставил трайна следа с представянето си с екипа на "Литекс". За трите си престоя при "оранжевите" печели една титла на България, една купа на страната и една суперкупа.

 - Джемал, навърши 34 години, но готов ли си да продължиш още да играеш професионален футбол?

- Какво да ти кажа? Футболът от доста време е интензивен, не е като преди 20-тина години и телата на играчите не издържат на тези големи натоварвания. Аз обаче съм си във форма, чувствам се добре. Знам, че рано или късно ще дойде и моментът, в който ще трябва да окача обувките на пирона.

- И кога ще е този момент според теб?

- Честно да ти кажа, май след края на този сезон. Ще завърша кариерата си във ФК "Сараево" - клубът, в който израснах като футболист, и клубът, който обичам. Изиграх близо 200 мача с екипа на този отбор, дадох му достатъчно. Сега съм капитан на отбора, феновете ме обичат. В Сараево съм роден, чувствам се прекрасно у дома.

- Следиш ли какво става в първенството на България, както и с твоя бивш отбор "Литекс", който назначи за треньор румънеца Лауренциу Регекампф?

- Честно да ти кажа, имам малко време да следя шампионата на България детайлно. Знам, разбира се, че лидер е "Левски" и ще спори за титлата с "Литекс", а в "Лудогорец" има криза и пак смениха треньора. Продължавам да се интересувам се от "оранжевите", тъй като изкарах чудесни години в Ловеч, спечелих титлата и купата на България с клуба. Не искам да задълбавам и да коментирам треньорската рокада там, има си хора, които да умуват над тези неща. Аз оставам с добри чувства към "Литекс" и феновете, пожелавам успех на отбора в битката за титлата с "Левски". Отборът е млад, има и качествени чужденци като Данило Асприля и Бьорн Йонсен. Не подценявайте отбора, тъй като разликата в точките със "сините" не е толкова голяма.

 

- Добре се движите в първенството на Босна и Херцеговина, все още сте в играта за титлата, както и за купата. Как успявате да носите две дини под една мишница?

 

- Справяме се. Тази година конкуренцията е още по-ожесточена от миналия сезон, когато станахме шампиони. И ако тогава битката бе с най-големя ни съперник "Железничар", то сега са замесени имената на още отбори, които разполагат с добри футболисти и състави - "Широки брег", "Зрински", "Слобода". Всички те, както и "Радник", сме събрани в рамките на три точки. Класирахме се и за четвъртфиналите за купата на страната, няма от какво да сме недоволни.

 

- Като че ли трудно победихте в неделя един от градските ви съперници "Олимпик" (Сараево)?

 

- Да, прав си. Но има и такива мачове, особено, когато са срещу градски съперници. Победихме с 3:1, като голът на успокоението падна в 88-та минута, а след това извършихме тактическа смяна и аз излязох от игра. Разбира се, "Олимпик" (Сараево) е скромен отбор, не е от ранга и класата на "Железничар", с който стават най-свирепите мачове.

 

- Кое наложи смяната не треньора и идването на Миодраг Йешич?

 

- Това е решение на ръководството и не бих искал да се меся в работата му. С Миодраг Йешич се познаваме отдавна, работили сме три пъти заедно до момента. Той ми сподели, че е имал нужда да се върне в Европа, да си е близко до Сърбия. Със сигурност се чувства добре тук, ще му трябва още малко време, за да може отборът да започне на 100 процента да прилага и на терена вижданията му. Вярвам, че и този сезон можем да станем шампиони с Йешич начело.

 

- На какъв пост играеш сега?

 

- Знаеш, че нямам проблеми да играя, където и било на терена. Играл съм и зад нападателя, бил съм и ляв и десен защитник, също и централен, какъвто играх през миналия сезон. Сега обаче съм опорен халф.

 

- На какво ниво е босненското първенство, би ли го сравнил с българското?

 

- Първенството ни не е лошо, има равностойни отбори. Тази година е доста оспорвано, тъй като изпадат 6 отбора. От другия сезон шампионата на Босна ще бъде съставен от 12 тима и ще има плейофи. Засега само на книга "Дрина" и "Вележ" (Мостар) изглеждат сигурни изпадащи, но има още доста кръгове до края, тъй че нищо не се знае.

 

 

Автор: Иво Тонков