София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ливърпул разби Барселона с 4:0

Мърсисайдци стриха чудото и обърнаха общия резултат срещу каталунците

5 годиниФутбол 4 Телевизия Евроком

Ливърпул разби у дома Барселона с 4:0 в полуфинален реванш и стигна до невероятен обрат с 4:3 в общия резултат, класирайки се за финала на Шампионската лига в Мадрид на 1 юни. Каталунците спечелиха с 3:0 в първата среща на "Камп Ноу", но изживяха истински кошмар на „Анфийлд“, след като нямаха никакъв късмет в завършващата фаза на атаките си и инкасираха четири попадения. Дивок Ориги (7, 79) и резервата Джорджино Вайналдум (54, 56) вкараха по два гола и класираха мърсисайдци на финал за втора поредна година.
Мениджърът на мърсисайдци Юрген Клоп пусна титуляри швейцарецът Джердан Шакири и белгиецът Дивок Ориги на мястото на контузените звезди Роберто Фирмино и Мохамед Салах.
Треньорът на гостите Ернесто Валверде разчита на всичките си звезди, като на Лионел Меси и Луис Суарес в атака ще партнира бразилецът Филипе Коутиньо.
Домакините записаха мечтан старт на “Анфийлд” и след пропуск на Шакири в първите секунди поведоха с гол на Дивок Ориги (7), който направи добавка отблизо, след като преди това Тер Щеген бе спасил удар на Хендерсън. Каталунците бяха смутени, но все пак в 14-ата минута Меси шутира и Алисон изби над гредата в корнер. Четири минути след това Меси нахлу на скорост и подаде на Коутиньо, който отправи диагонален удар по земя, но Алисон изби и не позволи на Луис Суарес да стигне до топката. Последваха неточни удари на Меси и Робъртсън, а в 29-ата минута страничният съдия вдигна флага за засада на Луис Суарес.
В 43-ата минута съдията Чакър не видя, че Видал си помогна с ръце при блокирането на удар, а две минути след това Меси шутира покрай вратата. В последните секунди на добавеното време на първата част при контраатака Меси изведе чудесно Жорди Алба, който отправи удар, а Алисон спаси.
На почивката Клоп замени контузения Робъртсън, пускайки на негово място Джорджино Вайналдум, а мърсисайдци натиснаха и усилията им дадоха резултат. Първо Върджил ван Дайк засече топката от корнер и Тер Щеген спаси. След това Алисон спаси удар на Суарес, а в следващата атака на домакините Жорди Алба сгреши отляво и Александър-Арнолд центрира. Джорджино Вайналдум (54) беше оставен непокри в наказателното поле и реализира за 2:0. След по-малко от 120 секунди по-късно шокът за каталунците бе пълен, тъй като Вайналдум (56) вкара с глава след високо центриране отляво за 3:0 и изравни общия резултат от двете срещи.
Ернесто Валверде пусна в игра Нелсон Семедо вместо Коутиньо, а играчите му нямаха късмет в завършващата фаза на атаките си. В 68-ата Меси получи високо подаване, овладя на гърди и шутира от малък ъгъл, но Алисон изби в корнер. Ливърпул в защита, очаквайки спокойно нов за гол. И така се случи, след като защитата на Барса проспа изпълнение на корнер, след като Александър-Арнолд заблуди, че няма да центрира и бързо изрита топката в наказателното поле, а там Дивок Ориги (79) я насочи във вратата за 4:0. Така общият резултат стана 4:3 от двата мача и до края на мача гостите трябваше задължително да търсят гол, за да стигнат до финала.