София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Локо (Пд) оцеля след страхотна драма в Словакия

"Смърфовете" се класираха за следващия кръг с гол на чужд терен

5 годиниФутбол 1 Телевизия Евроком

Спартак (Търнава) победи Локомотив (Пловдив) с 3:1 в реванша им от втория квалификационен кръг на Лига Европа. В първата среща носителят на Купата на България спечели с 2:0 историческото си първо домакинство на „Лаута" в евросблъсък и то в деня на 93-годишнината на клуба, с гола на чужд терен се класира за следващия кръг. Филип Дангубич (16) даде аванс на словаците, които в 35-ата минута останаха с човек по-малко заради червен картон на Захуменски. Въпреки това домакините продължиха да атакуват и шокираха "смърфовете" с нови два гола, дело на Богдан Митреа (52-дузпа) и Рафаел Тавареш (71). Радостта им обаче бе кратка, тъй като Ален Ожболт бързо върна един гол, а той се оказа и решаващ за класирането на "железничарите" в следващия кръг.
След равностойно начало в първите десетина минути домакините натиснаха и поведоха с гол на Филип Дангубич (16), който се разписа с глава след центриране на Ловат. Двамата повториха упражнението и в 24-ата минута, но този път голмайсторът на словаците в тази среща нямаше късмет и Луков спаси.В 35-ата минута домакините останаха в намален състав. Захуменски задържа излизащия очи в очи с вратаря Ален Ожболт и главният съдия му показа директен червен картон. Въпреки това футболистите от Търнава продължиха да атакуват по-активно и в 44-ата минута Луков не допусна гол след страхотен удар на Халилович от далечна дистанция.
Втората част започна с най-доброто положение за Локомотив до момента, при което Малембана не успя да намери целта от воле. След това настъпи шок за "смърфовете". Малембана задържа футболист на домакините и Богдан Митреа (52-дузпа) бе точен от 11-метровия наказателен удар за 2:0, заличавайки пасива на словаците от първата среща. Последваха блестящи спасявания на Луков след удари на Халилович, а в 56-ата минута и напречната греда му помогна след шут на Тешия от далечна дистанция.
В игра за "смърфовете" се появи Парвиз Умарбаев, който центрира от фаул в 61-ата минута, а Димитър Илиев игра с глава и топката премина опасно близо покрай вратата. Седем минути по-късно последва невероятен пропуск на Ожболт, който засече топката на метри пред голлинията високо в аут.
Защитниците на Локомотив изпуснаха Рафаел Тавареш (71), който засече топката след центриране от фаул и вкара за 3:0, давайки предимство на домакините вече в общия резултат. Радостта им обаче бе твърде кратка, тъй като Ален Ожболт (74) вкара с глава за 3:1 след центриране на Карагерен и изравни общия резултат, а попадението на чужд терен дава предимство на българския тим.
До края на мача словаците хвърлиха всички сили в атака и притиснаха "смърфовете", но така и не успяха да реализират гол, който да ги прати напред в следващия кръг.