София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лудогорец отново в групите, оцеля в драма в Словения

Шампионът на България поведе с 2:0 в реванша, но допусна изравняване, което в крайна сметка не се оказа фатално

5 годиниФутбол 1 Телевизия Евроком

Лудогорец отново се класира в групите на Лига Европа! В изключителна драма в Словения "орлите" завършиха 2:2 с Марибор. Шампионът на България поведе с 2:0 в реванша, но допусна изравняване, което в крайна сметка не се оказа фатално. Първата среща в Разград беше завършила 0:0 и благодарение на повечето голове на чужд терен Лудогорец елиминира Марибор.
"Oрлите" се класират за шести път в груповата фаза на един от двата европейски турнира и в петък ще научат трите си съперника.
Точни при гостуването на "Людски върт" бяха Марселиньо и Клаудиу Кешерю от дузпа. Мачът беше официален дебют за Станислав Генчев, който временно зае треньорския пост в Лудогорец след уволнението на Стойчо Стоев. Младият специалист направи само една промяна в стартовия състав в сравнение титулярите от нулевото равенство в  Разград преди седмица. Марселиньо започна титуляр в Марибор, докато Дан Битон бе оставен на пейката. Именно опитният бразилец откри резултата. В 17-ата минута Марселиньо отбеляза страхотен гол. Националът на България получи подаване отляво, преодоля играч на Марибор и прати топката неспасяемо в далечния ъгъл на Кенан Пирич, който беше безпомощен - 0:1.
Стражът на словенския шампион изигра блестящ мач в Разград, но тази вечер най-после се пропука. Натискът на "орлите" още повече се засили след откриването на резултата. Избраниците на Станислав Генчев опитваха атаки както по двете крила, така и през центъра. В 25-ата минута пробив на Сисиньо завърши с нарушение в наказателното поле на словенците, което доведе до дузпа за българския гранд. Опитният Клаудиу Кешеру отбеляза от бялата точка и "орлите" поведоха с 2:0.
В 35-ата минута дойде най-чистото положение за словенците през първата част. Рок Кронаветер се озова на добра позиция сам срещу Илиев и стреля силно покрай гредата в аут. В добавеното време на първата част българите бяха затруднени. Пламен Илиев напусна пределите на наказателното си поле в опит да пресече пас към Захович, изчиствайки топката в тъч. Домакините бързо го изпълниха и последва удар към вратата на Лудогорец, за късмет на Илиев и "орлите" над целта в аут.
През втората част играчите на Марибор доминираха, а след час игра положенията пред българската врата зачестиха. В 65-ата минута появилият се като резерва Маркос Таварес намали резултата, след като се промъкна между Моци и Форстър и прати топката покрай Илиев за 1:2. 35-годишният бразилец се включи много силно и създаде главоболия на "орлите". Припомняме, че именно Таварес наказа Левски на "Герена" през 2016-а, когато Марибор елиминира "сините" след 0:0 в Словения и 1:1 в София.
В 72-ата Марибор дори изравни. Руди Пожек Ванчаш изненада Пламен Илиев с изпълнение на пряк свободен удар от дистанция. Играчът на домакините прехвърли всички в наказателното поле на Лудогорец, включително и Пацо Тигъра, пращайки топката в далечния ъгъл за 2:2.  
До края имаше няколко опасности пред българската врата, като опитните бойци на Лудогорец повече не се пропукаха и удържаха равенството. Генчев заздрави още повече отбраната с включването и на Драгош Григоре. Като резерви се включиха още Светослав Дяков и Якуб Шверчок.