София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макс Верстапен спечели Гран При на Австрия

Макс Верстапен зарадва над 20 000 свой сънародници, Фетел изпревари Хамилтън в генералното класиране

6 годиниМоторни 1 Телевизия Евроком

Холандският пилот на Ред Бул Макс Верстапен спечели Гран При на Австрия от календара на Формула 1 и записа четвърти успех в кариерата си пред над 20 000 свои сънародници, украсили трибуните край пистата в оранжево. Верстапен финишира пред пилотите на Ферари Кими Райконен и Себастиан Фетел, а тези на Мерцедес Люис Хамилтън и Валтери Ботас отпаднаха по време на надпреварата, както и австралийският съотборник на холандеца в Ред Бул Даниел Рикиардо.
Райконен се изстреля от третата позиция и се вклини между двата болида на Мерцедеса, след като Ботас стартира лошо. Хамилтън остана от вътрешната страна и запази първото място. Фетел бе осми в началото, но след това бързо изпревари пилотите на Хаас, за да се изкачи нагоре в класирането.
Драмата стана след няколко обиколки, когато Ботас отпадна заради повреда. На пистата бе показана виртуална кола за сигурност, което накара всички да сменят гумите си. От Мерцедес обаче сбъркаха и оставиха Хамилтън на пистата и той загуби много време, а в следващите обиколки загуби скорост заради износването на гумите. Британецът влезе за смяна в 25-ата обиколка, като се върна на 4-о място, успявайки да остане пред основния си съперник за титлата Фетел, който след няколко обиколки го настигна и изпревари. Хамилтън износи гумите и се принуди да спре за втора смяна.
Макс Верстапен водеше необезпокояван, но съотборникът му Дани Рикардо отпадна заради повреда, след като бе на четвърта позиция. Фетел настигна втория Кими, а Верстапен имаше аванс от около 4-5 секунди. В 64-ата обиколка Хамилтън също получи повреда и отпадна, за да оформи големия провал на „сребърните стрели“.
В оставащите обиколки Райконен доближи Верстапен под 3 секунди, но нямаше шанс да го атакува и победата бе за холандеца. Финландецът финишира втори пред своя съотборник Фетел, което бе изненада за някои специалисти, че „Ледения“ не е пропуснал германеца, който се бори за титлата и всяка точка е от значение.
Пилотите на Хаас Ромен Грожан и Кевин Магнусен завършиха съответно четвърти и пети, а след тях финишираха Серхио Перес и Естебан Окон с Форс Индия, Фернандо Алонсо с Макларън, който тръгна последен, Маркус Ериксон и Шарл Льоклер със Заубер.
След тази надпревара Хамилтън сдаде първото място в генералното класиране, след като бе задминат от Фетел вече, който има 146 точи, а британецът е със 145 в битката за титлата.