София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Манчестър Сити ликува с първия трофей в Англия този сезон

"Гражданите" спечелиха Купата на Лигата за втора поредна година

5 годиниФутбол 3 Телевизия Евроком

Манчестър Сити победи драматично Челси с 4:3 след дузпи на „Уембли“ и за втора поредна година спечели турнира за Купата на Лигата, ликувайки с първия трофей в Англия този сезон. В редовното време и продълженията съперниците не успяха да си вкарат гол, а при дузпите Жоржиньо и Давид Луис пропуснаха за лондонския тим, докато единствено ударът на Лерой Сане от "гражданите" бе отразен от Кепа.
Футболистите на Хосеп Гуардуиола владееха повече топката през първата част и с всяка изминала минута притискаха „сините“ в тяхната половина. Първата по-сериозна ситуация дойде в 22-ата минута, когато Бернардо Силва центрира към Серхио Агуеро. Аржентинецът овладя на гърди и стреля от воле, но топката премина над напречната греда.
Сити продължи да бъде по-активният тим, а до края на полувремето положения за гол пред двете врати липсваха. В 44-ата минута Олександър Зинченко центрира избита топка, а Отаменди засече, но топката летя прекалено слабо към вратата на Кепа и испанският страж не бе затруднен. Малко след това топката бе центрирана в наказателното поле на Манчестър Сити. Николас Отаменди посрещна топката и бе много-много близо да си отбележи автогол, но за късмет топката премина страни от вратата на Едерсон.
Играчите на Маурицио Сари се представиха далеч по-добре след почивката и създадоха по-изгодните положение за гол от „гражданите“. В 66-ата минута „сините“ стигнаха до най-чистата си ситуация, след като Еден Азар проби до аутлинията и върна към дузпата на Канте, който шутира над вратата. Пет минути след това Челси имаше още по-добър шанс, но този път Рос Баркли не намери целта. В 74-ата минута пропуск направи и Педро, а единствената възможност за голово положение на Сити бе спряна в последната минута с нарушение на Жоржиньо срещу откъсващия се Стърлинг. В добавеното време Едерсон спаси след фаул за Челси и удар на Вилиан.
В края на редовното време Фернандиньо получи травма в областта на адукторите и това принуди Сити да доиграе мача в намален състав. Все пак с началото на продълженията Хосеп Гуардиола пусна в игра Данило, използвайки правилото за четвърта смяна в допълнителния период от две по 15 минути. При първите от тях не се случи нищо запомнящо се, а в петата минута от второто продължение Рахим Стърлинг проби до аутлинията и подаде към Агуеро, но изстрелът на аржентинеца бе блокиран. При борбата за топката вратарят Кепа се нарани и мениджърът Сари прати Вили Кабайеро да загрява.
Три минути преди края на продълженията „гражданите“ можеха да нанесат своя удар, но Кепа спаси шут на Агуеро. И в тази ситуация испанецът получи болки в крака, като за втори път Кабайеро отиде да загрява, но до смяна на вратарите така и не се стигна.
При дузпите Жоржиньо и Давид Луис пропуснаха за лондонския тим, а Лерой Сане не успя да се разпише от бялата точка за "гражданите", след като Кепа отрази удара. Това обаче не се оказа фатално за Манчестър Сити, който след точно изпълнената от Рахим Стърлинг дузпа ликува за шести път в турнира след 1970, 1976, 2014, 2016 и 2018 година.