София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Началото беше отчайващо, но в края Лион празнува

В крайна сметка и двата тима останаха доволни - РБ Лайпциг е победител в групата, а Лион е втори и също ще играе на осминафиналите

4 годиниФутбол 1 Телевизия Евроком

Лион се класира по драматичен начин за осминафиналите в Шампионската лига, въпреки че не победи РБ Лайпциг в последния си мач в група "G". Французите стигнаха до равенство 2:2, след като губеха с 0:2, а този резултат се оказа достатъчен за второто място, защото в другата среща от групата Бенфика разгроми с 3:0 Зенит и изхвърли руския гранд от евротурнирите.Два гола от дузпи на Емил Форшберг и Тимо Вернер дадоха солиден аванс на РБ Лайпциг още преди почивката. Веднага след нея Усем Ауар намали, а Мемфис Депай се превърна в герой за Лион с изравнителното си попадение в 82-ата минута.
РБ Лайпциг си осигури участие в елиминациите още в миналия кръг с двата късни гола за равенството срещу Бенфика (2:2). Сега отборът на Юлиан Нагелсман искаше да си отмъсти на Лион за загубата с 0:2 у дома и да финишира на първо място в групата. Лион пък се бореше за втората позиция със Зенит и се надяваше да спечели, но дори и тогава щеше да чака резултата на питерци в Лисабон.Във Франция припомниха статистиката, според която Лион пет пъти е решавал съдбата си в Шампионската лига в последния кръг и в четири от тези случаи се е класирал напред. Друг статистически факт обаче беше против домакините, защото звездата на РБ Лайпциг Тимо Вернер имаше цели 19 гола през сезона, а всичките му 5 попадения в ШЛ бяха при гостувания. 
Муса Дембеле стартира на върха на атаката на Лион, подпомаган от Мартен Терие, Мемфис Депай и Усем Ауар. За РБ Лайпциг в предни позиции стартираха Вернер и Юсуф Поулсен, а Кристофър Нкунку и Емил Форшберг действаха по двата фланга.Защитникът на гостите Дайо Упамекано получи жълт картон още във 2-ата минута за нарушение срещу Ауар. Малко по-късно Поулсен се откъсна срещу Антони Лопеш и беше повален от вратаря на Лион. Реферът Антъни Тейлър разгледа ситуацията с помощта на ВАР и даде дузпа, за РБ Лайпциг, която Форсберг реализира.
След гола Лион опита да отговори бързо, но Люка Тусар стреля неточно. Френският тим беше длъжен да рискува, но така оставяше пространства за бързия Вернер, който няколко пъти изпадна в положение на засада. В средата на полувремето Тусар извърши ненужно нарушение срещу Нкунку в наказателното поле и Тимо Вернер не сбърка от бялата точка.Лион имаше отличен шанс да се върне в мача малко преди почивката, но Петер Гулачи спаси изстрел на Ауар, а Дембеле уцели напречната греда. Тимът на Руди Гарсия обаче нямаше намерение да се отказва. В 50-ата минута Ауар майсторски завъртя топката от границата на наказателното поле и в далечния ъгъл и изненада Гулачи - 1:2. 
Гостите контраатакуваха опасно и след час игра Форсберг от удобна позиция прати топката в трибуните. Малко след това Лион беше близо до изравняването, но Дембеле закъсня да засече прострелно центриране от десния фланг. В ответната атака защитник на домакините изчисти топката малко пред голлинията.В 75-ата минута Гулачи попречи на Депай да изравни след изстрел от фаул и рикошет. В 82-ата обаче холандският национал се оказа в близост до вратата и беше безпощаден - 2:2.
Този резултат, в комбинация с победата на Бенфика над Зенит, пращаше Лион на мечтаното второто място. РБ Лайпциг обаче можеше да разплаче домакините в самия край на редовното време, когато след голямо разбъркване Вернер от около метър не успя да преодолее Антони Лопеш.   В крайна сметка и двата тима останаха доволни - РБ Лайпциг е победител в групата, а Лион е втори и също ще играе на осминафиналите.