София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НИКИ ЛАУДА: ВАЛТЕРИ БОТАС ГОВОРИ МАЛКО И РАБОТИ МНОГО

ФИНЛАНДЕЦЪТ, КОЙТО БЕ ПИЛОТ НА „УИЛЯМС“, ЗАЕ ОВАКАНТЕНОТО ОТ СВЕТОВНИЯ ШАМПИОН НИКО РОЗБЕРГ МЯСТО НА ПИЛОТ В МЕРЦЕДЕС

7 годиниМоторни 2 Телевизия Евроком

Неизпълнителният директор на отбора от Формула 1 на „Мерцедес“ Ники Лауда сподели пред Motorsport очакванията си за новия сезон в най-бързата надпревара, след като в тима бе привлечен за пилот Валтери Ботас.
Финландецът, който бе пилот на „Уилямс“, зае овакантеното от световния шампион Нико Розберг място на пилот в „Мерцедес“.
Трикратният световен шампион Лауда изрази увереност, че и през новия сезон "Мерцедес" ще има на разположение двама силни пилоти, които ще водят битка за титлата, както бе и през миналата година.

Какво е мнението Ви за Ботас?
- Валтери е отличен пилот. Смятам, че може да бъде толкова бърз, колкото бе Розберг. Това бе и една от причините да заложим на него при избора си. Търсихме за партньор на Люис Хамилтън в отбора пилот, който би паснал на отбора ни.
Но в последните години „Мерцедес“ залагаше на двама равностойни пилоти, които се борят за титлата…
- Така е. Розберг и Хамилтън бяха напълно равностойни и водиха битка за титлата. Напред изскачаше ту единия, ту другия. За последните три години успяхме да спечелим всичко възможно благодарение на това. Заради това и решихме да се насочим към Ботас. Той има нужния опит и скоростта, която ни трябва.

Какво най-много Ви харесва в Ботас?
- Класическото му финландско спокойствие. Валтери приказва малко, но работи страшно много. Аз и ръководителя на „Мерцедес“ Тото Волф познаваме отлично Валтери от първите му години във Формула 1. Смятам, че отлично ще пасне на отбора ни.

В тази ситуация ще получи ли Ботас свободата да се бори за титлата?
- Двамата ни пилоти ще имат абсолютната свобода в битката за титлата. Както винаги е било досега в „Мерцедес“. Имахме разговор с Люис Хамилтън и му обяснихме ситуацията. Той заяви, че няма никакви проблеми да работи с Ботас. Не мисля, че с пилоти като Хамилтън и Ботас можем да имаме притеснения за новия сезон.
Значи напрежението в тима след неочакваното напускане на Розберг вече го няма?
- Мисля, че напълно изчезна. Вярвам, че благодарение на привличането на Ботас през новия сезон „Мерцедес“ отново ще има на разположение двама изключителни пилоти, както бе и през миналата кампания.