Гледай
на живо

Официално: УЕФА обяви решението си за Милан

Милан се размина с наказание

Официално: УЕФА обяви решението си за Милан

Милан може да се радва, защото засега се разминава с изваждане от европейските клубни турнири заради неспазването на Финансовия феърплей. УЕФА все пак задължава клуба да заличи пасивите си до 30 юни 2021 г. - т.е. към тази дата да не нарушава въпросните правила. Освен това от “росонерите” се отнемат 12-те млн. евро, които този сезон те спечелиха в Лига Европа. Допълнително на италианците се забранява да картотекират повече от 21 футболисти за участията си в евротурнирите за следващите два сезона, ако се класират за тях. 

Ако на 30 юни 2021 г. Милан продължава да е в нарушение на правилата на Финансовия феърплей, то клубът няма да получи правото да участва в евотурнирите за сезони 2022/23 и 2023/24.

По принцип решението по казуса е било взето още вчера, но от УЕФА предпочетоха да изчакат да мине двубоя на тима в групите на Лига Европа срещу Олимпиакос. Този мач се оказа последен за отбора на Дженаро Гатузо, защото той загуби с 1:3 и отпада.

Още преди няколко месеца Милан бе наказан с лишаване от участие в евротурнирите заради погазването на финансовите правила, наложени от централата. След идването на Elliott Management в Милан и напускането на китайския бизнесмен Йонхон Ли клубът обжалва решението на УЕФА пред Арбитражния съд, който реши спорът да бъде преразгледан.