София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Преизбраха Аниели за шеф на Асоциацията на европейските клубове - нова ШЛ от 2024 г.

Вицепрезидент на организацията стана легендарният вратар Едвин ван дер Сар, който понастоящем е главен изпълнителен директор на Аякс

5 годиниФутбол 7 Телевизия Евроком

Президентът на Ювентус Андреа Аниели беше преизбран за шеф на Асоциацията на европейските клубове. Той ще изпълнява длъжността до края на 2023 година. Вицепрезидент на организацията стана легендарният вратар Едвин ван дер Сар, който понастоящем е главен изпълнителен директор на Аякс. Друга промяна е назначението на президента на Интер Стивън Жанг, който ще бъде представител на асоциацията в УЕФА. Босът на "нерадзурите" застава на мястото на изпълнителния директор на Милан Иван Газидис.Аниели обяви, че неизбежно през 2024 година ще стартира нова Шампионска лига. Шефът на Юве подчерта, че трябва да се намери баланс между европейските клубни турнири и националните първенства. Италианецът говори и за достъпа до групите в най-престижното клубно състезание в Европа. Той даде за пример миналогодишния полуфиналист Аякс, който започна от предварителните кръгове през този сезон.
"Ще се опитаме да реализираме нашите интереси относно бъдещите състезания. Говорим за футбол, а не за лични интереси. Ще работим в името на общото благо, заедно с президента на УЕФА Александър Чеферин. Говоря за един открит и прозрачен процес. 2024 година е неизбежна за новия формат на Шампионската лига, защото новият международен календар ще бъде дискутиран повторно. Имаше много свободни съчинения по темата, но от първия ден е ясно, че решението е баланс между евротурнирите и националните първенства. Трябва да има повече мачове и по-правилен достъп до Шампионската лига, повече малки клубове в турнирите", заяви Аниели.

Той добави, че винаги е бил радетел за хармонизация между различните първенства. "Нещата в различните държави не са еднакви. Така например Англия има две национални купи, а същевременно в Бундеслигата се състезават 18 отбора, вместо 20. Нужна е хармонизация. Смятам, че в спортния календар има място за повече мачове в Шампионската лига. Последната дума, разбира се, е на УЕФА, нашата асоциация не може да се справи сама с тези важни въпроси", каза още 43-годишният милионер.