София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сари: Ювентус е върховото постижение в кариерата ми

В Наполи дадох всичко от себе си. След това реших да премина през страхотно преживяване във Висшата лига. Юве са най-добрият италиански клуб в момента и ми предоставиха шанс да се върна в Италия

5 годиниФутбол 5 Телевизия Евроком

Маурицио Сари беше представен официално пред медиите като новият наставник на Ювентус. Интересът на журналистите към него беше голям, като пресконференцията продължи малко повече от един час. “В Наполи дадох всичко от себе си. След това реших да премина през страхотно преживяване във Висшата лига. Юве са най-добрият италиански клуб в момента и ми предоставиха шанс да се върна в Италия. Това е върховото постижение на една дълга кариера. Никога не съм виждал такава целенасоченост от клуб, за да назначи наставник. Отоношението към мен беше прекрасно и това ме убеди. Ще бъде вълнуващ сезон в Серия “А”, особено за треньорите. Имаме дълъг път да извървим, но дано първенството да започне да настига Висшата лига. Очаквам всяка сутрин да се будя и да разучавам как да печеля мачовете. Да побеждаваш продължително винаги е трудно, а Ювентус има такова задължение. Трябва да имаш ясната представа за двама-трима играчи, които могат да направят разликата и след това да им предоставиш поле за изява. Формацията зависи от това. Беше дълго пътуване за мен, изградено от постепенни стъпки. Щастлив съм да бъда в най-важния тим в Италия, като това е стъпка напред след опита в Челси.
Кристиано Роналдо? В Челси тренирах много силни играчи, но да тренирам Кристиано ще бъде още една стъпка напред. Той е счупил толкова много рекорди и бих искал да му помогна да продължи да подобрява постижения. Кой рекорд в частност? Този за най-много голове в Серия “А” за един сезон. Вече го направих веднъж (с Гонсало Игуаин в Наполи - б.р.) и бих искал да го повторя. Три години се събуждах с мисълта да победя Ювентус, защото те бяха най-добрият отбор. Давах 110% от себе си, но така и не успяхме да го надвием. Винаги съм давал 110% за отборите ми и съм уважавал всеки един от тях. Така ще бъде и тук. Първото нещо, което забелязах, беше сплотеността и подкрепата в тима. Останах доволен, защото човешкият аспект е много важен за мен. Юве са силен колектив по отношение на психиката и решимостта. Посрещат ме със скептицизъм, както навсякъде другаде преди. Разбирам това, но знам, че има един начин да го променя. Той е да побеждаваме и да убеждаваме, докато се забавляваме и постигаме резултати.
Когато имаш играчи с качествата на Пауло Дибала и Роналдо, те могат да итраят на всяка една позиция. Това, което може да се промени, е само интерпретацията на ролята. Целта да се забавляваме на терена не е несъвместима с печеленето. Често генерираният от тима ентусиазъм в мачовете им дава допълнителна енергия. Наполи имаха много играчи, работещи за отбора. Челси имаха технически надарени футболисти, но с различни характеристики. По-малко гъвкави, но също толкова солидни. Тренировъчните методи трябва да се приспособят към състава. Философията за играта остава същата, но трябва да имаш психическа гъвкавост, за да се адаптираш към особеностите на играчите. Най-вероятно ще разговарям с двама-трима играчи преди старта на сезона, за да разменим и сравним идеи, както и да разбера начина им на мислене и техните характеристики. Трябва да започнеш с талантливи играчи, които могат да направят разликата като Кристиано, Дибала и Дъглас Коста и да градиш около тях. Игуаин? Той е играч на Ювентус, ние ще говорим с него след края на почивката. Гонсало има  характеристиките да играе срещу всеки противник. Ако може да извлече ползи от миналия сезон, тогава ще може да играе още 3-4 години на високо ниво. Ще послушам клуба за новите попълнения, тъй като той знае по-добре от мен. Би било липса на уважение да си налагам мнението за това.
Ако “Сан Паоло” ме посрещне с аплодисменти, ще е знак на любов. Ако ме освирква, това отново ще е от любов. Масимилиано Алегри ми оставя тежко наследство. Да спечеля това, което той спечели, е много трудно. Той постигна изключителни резултати и бих искал да видя в тима същата способност да преминава през трудностите, за което и той им помогна. През изминалите няколко години винаги започвах сезона с една формация и го завършвах с друга. Не знам какво е саризъм. Винаги съм бил някой, който се променя на базата на опита, но оставам верен на концепцията. Аз съм директен човек, може би прекалено директен. Това води до сблъсъци, но те са разрешими. Федерико Бернардески е играч, който харесвам. Голямото му качество е в координацията, просто в момента му липсва малко постоянство. Той е в етап от кариерата си, в който трябва да има точно определена роля. Трябва да разбера доколко да налагам философията си и доколко да оставя останалото на характеристиките на играчите. Организирам отборите ми до 70-ия метър и в останалите 30 метра ги оставям на тях. Всеки отбор е различен. Дано да побеждаваме, забавлявайки се”, изчерпателен бе Сари.