София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Швейцария разби Белгия с 5:2

„Кръстоносците“ надвиха „червените дяволи“ с нужния резултат в страхотен спектакъл

5 годиниФутбол 9 Телевизия Евроком

Швейцария срази у дома Белгия с 5:2 в последния и за двата тима мач от група 2 на Лига А и се класира за финалите в Лигата на нациите следващото лято. „Кръстоносците“ спечелиха групата трети си осигуриха участието във финалния турнир след Португалия и Англия.
Срещата в Люцерн започна страхотно за „червените дяволи“, които шокираха домакините с две попадения на Торган Азар (2, 17). За втория от головете на брата на Еден Азар асистира Юри Тилеманс.
„Часовникарите“ се съвзеха много бързо и в рамките на само пет минути изравниха чрез Рикардо Родригес (26-дузпа) и Харис Сеферович (31, 44), който с втория си гол направи и обрата пълен още преди почивката. Джердан Шакири и Фернандес подадоха за попаденията на нападателя на Бенфика.
Резултатът 3:2 не вършеше работа на „кръстоносците“ за крайна победа в групата, тъй като те щяха да се изравнят по точки с белгийците, но не и да ги изпреварят заради загубата си с 1:2 като гости и по-малкото голове на чужд терен. Така футболистите на Владимир Петкович се хвърлиха в атака да търсят още попадение и ги постигнаха. Нико Елведи (62) вкара за 4:2 след подаване на Шакири, а Харис Сеферович (84) оформи своя хеттрик след пас на Мбабу.
До края на мача домакините направиха още пропуски и не успяха да унизят още повече съперника, който с почти нищо не застраши вратата на Ян Зомер.
След успеха си Швейцария събра 9 точки и заради предимството в преките сблъсъци спечели групата, класирайки се финалите на Лигата на нациите. Белгия остана на второ място също с 9 точки. Исландия завърши на последно място без нито една спечелена точка и изпадна в Лига B за следващото издание на турнира.