София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Това е "Милан"

Италианският гранд пристига в България

6 годиниФутбол 2 Телевизия Евроком

Малцина са тези, които незнаят един от най-титулуваните отбори в света "Милан".

Създаден на 16-и декември през далечната 1899 година и известен още като "росонерите" или "дяволът", грандът от Милано покорява всички възможни "върхове", които застават пред него. Това е първият отбор от Италия спечелил Купата на европейските шампиони през 1963 година, след това го прави още 6 пъти. 18-кратен шампион на Италия и 5 пъти носител на Купата на Италия, това е "Милан".

Също така "росонерите" са единственият отбор до момента класирал трима свои играчи и то два пъти в челната тройка на класацията за "Златната топка" за най-добър футболист на Европа – Марко ван Бастен, Рууд Гулит и Франк Рийкард през 1988 г. и Марко ван Бастен, Франко Барези и Франк Рийкард – през 1989 г. „

Дяволът" няма да гостува за първи път в България, първата му визита на нашенска територия е на 11.10.1967 срещу "Левски" на националния стадион. Първият мач в Милано завършва с резултат 5:1 в полза на домакините, но на българска територия не се играе толкова лесно и мача завършва 1:1, като точен за "сините" е Георги Аспарухов.

Следващото гостуване на "Милан" в България е в турнира на УЕФА през 1976 година срещу "Академик" - София. Този мач оставя своя отпечатък в историята със зрелищна битка, момчетата на Данко Роев, тогавашният треньор на "Академик" побеждават "дявола" с 4:3, което хвърля в екстаз 15 000 души на националния стадион "Васил Левски".

При гостуването си обаче софийският отбор понася поражение с 2:0 и така отпада от надпреварата.

Куриозен момент е когато съдията заплашва да прекрати срещата на "Сан Сиро", защото Юлиан Иванов играе с номер 14, а по това време е било разрешено играчите на терена да са с номера от 1 до 11. Играчът е помолен да смени фланелката си, но той я е забравил в хотела, а други фланелки нямало. Тук се проявява креативността на доктора на отбора Стоян Костадинов, който вади от чантата си парче лекопласт и закрива единицата на гърба на Иванов. Така той довършва мача с номер 4.

Следващата визите на "Милан" е през 1978, когато пак прави реми с "Левски" - 1:1, като в реализатори се превръщат Антон Милков за "сините" и Киоди за "червено-черните". Момчетата на Иван Вуцов отпадат от турнира след загуба с 3:0 на "Сан Сиро".

За последен път гранда от Италия гостува на българска територия през 1988 година отново на "Левски". "Сините" понасят поражение от 0:2 в София и разгром с 5:2 в Италия. Почетните попадения за "Левски" отбелязват Николай Илиев и Николай Костов.

Предстои ново гостуване за "Милан" в България, този път в Разград.

Дали "червено-черните" ще се затруднят с българския шампион "Лудогорец", ще разберем на 15-и февруари.