София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Уругвай и Аржентина със съвместна кандидатура за домакинство на Мондиал 2030

Васкес уточни, че официалният старт на кандидатурата ще бъде на 30 август, когато аржентинският му колега Маурисио Макри ще бъде на посещение в Монтевидео

7 годиниФутбол 1 Телевизия Евроком

Уругвай и Аржентина ще обявят официалната си съвместна кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030, разкри уругвайският президент Табаре Васкес.

Васкес уточни, че официалният старт на кандидатурата ще бъде на 30 август, когато аржентинският му колега Маурисио Макри ще бъде на посещение в Монтевидео. Ден по-късно националните отбори на двете страни се изправят един срещу друг в квалификация за Мондиал 2018. За подобна кандидатура отдавна се говореше в Уругвай. Страната е домакин на първото Световно първенство в историята през 1930 и сега иска отново да приеме Мондиала за 100-годишнината, този път в партньорство с Аржентина. Двете страни са двукратни световни шампиони.

Очаква се южноамериканската кандидатура да има доста сериозна конкуренция от азиатския регион, като Китай е определян за ранен фаворит да приеме Световното първенство след 13 години, макар все още най-многолюдната страна да не е обявила официалната си кандидатура. Любопитното е, че фаворит за домакинството на Мондиал 2026 е друга съвместна американска кандидатура, само че от Северна Америка - Канада, САЩ и Мексико. Единствената конкуренция на трите страни до момента е Мароко.