София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Валтери Ботас спечели Гран При на Азербайджан

Четвърта поредна двойна победа за Мерцедес

5 годиниМоторни 1 Телевизия Евроком

Пилотът на Мерцедес Валтери Ботас напълно заслужено спечели днешната Гран При на Азербайджан, четвърти кръг от сезон 2019 във Формула 1. Финландецът се справи с офанзивата на съотборника си Люис Хамилтън, не се огъна и при атаката на британеца в последната обиколка, и грабна победата в Баку. Това донесе на Валтери и първото място в класирането при пилотите, измествайки Люис от върха с една точка.
Силният старт на Ботас в шампионата започва леко да напомня на шампионската кампания на Нико Розберг. Тогава през 2016 година германецът успя да влезе под кожата на тогавашния си съотборник в Мерцедес Хамилтън и спечели световната титла с пет точки преднина в края на сезона.
Днешният триумф на Мерцедес е четвърта поредна двойна победа за тима от началото на шампионата - няма друг отбор в историята на Формула 1, който да е постигал това. На другия полюс днес бяха основните преследвачи на шампионите Ферари и Ред Бул. Себастиан Фетел нямаше шанс за нищо повече от третото място на почетната стълбичка, където за пореден път да изслуша химна на Германия, но не в негова чест, а в този на Мерцедес.
Четвърти остана Макс Верстапен, който имаше няколко пика в представянето си, но се загуби в общата картина на надпреварата и дори за миг не успя да притесни Себастиан относно третата му позиция. Новият пилот на Ферари Шарл Леклер не успя да се отърси от вчерашната си груба грешка. Днес монегаскът не стигна до очаквания от много хора подвиг с алтернативната си стратегия и от осма стартова позиция успя да си пробие път едва до петото място на финала. Утешителната награда днес за него е спечелената допълнителна една точка за най-бързата обиколка в самия край на състезанието с нови гуми.
Вчерашната квалификация за днешната Гран При на Азербайджан се разви по напълно неочакван сценарий. От първата петъчна тренировка до втората фаза от квалификацията новият пилот на Ферари Шарл Леклер доминираше с недостижимо темпо за конкурентите си. Точно когато обаче младият монегаск започна да се чувства прекалено комфортно по сложната конфигурация на уличното трасе в Баку, дойде и първата му голяма грешка с червения болид. Шарл се заби в предпазните ограждения на осми завой и не успя да вземе участие в третата фаза. Така пилотът от Монако стартира от десета позиция днес.
От катастрофата на Леклер, дългото прекъсване и падането на температурата на асфалта най-добре се възползва не Люис Хамилтън, който се е доказал в подобни сложни ситуации, а съотборникът му Валтери Ботас. Финландецът остави Люис на втора стартова позиция в последния момент, а Себастиан Фетел от Ферари пропадна до третата позиция.
Валтери Ботас не направи най-добрия старт, но удържа на атаката от страна на съотборника му Хамилтън. Зад скоростните кутии на двата мерцедеса се залепи Фетел, но германецът нямаше място от където да пробва атака на първите две позиции.
Изненадата след старта дойде от мексиканският пилот на Форс Индия Серхио Перес, който без проблеми се справи със звездата та Ред Бул Макс Верстапен за четвъртото място.
До седмата обиколка стартиралият от осмо място Шарл Леклер от Ферари вече се придвижи до петото място. Ботас продължава да води колоната с комфортна преднина пред Люис от близо четири секунди. Трети е Фетел, който обаче вече изостава на десет секунди от лидера.
В 14-та обиколка първи от лидерите в бокса влезе Фетел. Германецът губеше драстично време с най-меките гуми и се върна на трасето с медиум.
В 16-а обиколка Ботас последва Себ в бокса. Финландецът получи възможност да смени гумите си преди Люис. Британецът трябваше да изчака обиколка и след като се върна на пистата бе отново зад Валтери.
В 17-а обиколка Лидер е лидер в надпреварата вече, като роденият пилот в Монако все още не е спирал за нови гуми заради различната си стратегия.
В 32-та обиколка гумите на лидера Леклер го продадоха и пилотът на Ферари влезе в бокса. Очаквано връщането му на пистата го прати на пета позиция зад четвъртия Макс Верстапен и съотборникът му Фетел, който се движи трети.
39-та обиколка Пиер Гасли отпадна от състезанието в Баку след технически проблем в спирачната система на болида на Ред Бул.
В последната обиколка Хамилтън атакува Ботас, но допусна неочаквана грешка, която го остави на втората позиция до финала. Валтери напълно заслужи победата си днес в Баку след много силното представяне във вчерашната квалификация и безгрешно пилотиране днес. Така финландецът излезе начело в класирането при пилотите, изпреварвайки съотборника си Люис с една точка.