София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Верстапен и Фетел откраднаха шоуто от Хамилтън и Мерцедес на "Хокенхайм"

Пълен провал в юбилейното състезание за Мерцедес

5 годиниМоторни 10 Телевизия Евроком

Гран При на Германия, днешното юбилейно състезание номер 200 в историята на Мерцедес във Формула 1, се превърна в най-големия провал за отбора от началото на новата турбо ера. Пред родна публика германския тим остана без точки след отпадането на Валтери Ботас и пропадането до 11-а позиция на Люис Хамилтън. Голямата звезда на тима стартира от полпозишън, но допусна две излитания от пистата и имаше късмет, че изобщо стигна до финала.
Победата в сензационното състезание при постоянно променящите се условия на трасето спечели Макс Верстапен от отбора на Ред Бул. Холандецът се възползва максимално от проблемите на пилотите на Мерцедес и спиращия и отново започващ дъжд. Така Макс грабна втората си победа тази година и показа, че се намира в най-добрата форма досега в кариерата си.
Себастиан Фетел премина през ада след вчерашната повреда и последната стартова позиция, но в днес в състезанието на “Хокенхайм” Себ показа защо е четирикратен световен шампион. След трудностите от началото на сезона германецът успя пред родна публика да се пребори за втората позиция след безброй изпреварвания на пистата и перфектно изпълнена стратегия на Ферари. Фетел не допусна и нито една грешка от старта до финала при изключително тежките условия на трасето.
Сензационно бе и класирането на пилота на третото място. Даниил Квят успя да си проправи път до почетната стълбичка, след като стартира от 14-а позиция. Третото място е най-доброто класиране за руснака от началото на годината. Само три пъти преди това бе успял изобщо да влезе в зоната на точките, като до днес най-предната му позиция бе седма.
Голямата звезда на Мерцедес Люис Хамилтън стартира от първа позиция в домашната за "Сребърните стрели" Гран При на Германия. За този полпозишън основен виновник вчера бяха от основните им конкуренти Ферари, след като и двата болида на италианците получиха повреди, след които Себастиан Фетел стартира от последна позиция, а съотборникът му Шарл Леклер е десети.
От проблемите на Скудерия се възползва и Макс Верстапен, който стартира втори. Трети остана другият пилот на Мерцедес Валтери Ботас, който за пореден път разочарова и не успява да се доближи до темпото на съотборника си Хамилтън.
Стартът на надпреварата бе забавен и първо колоната бе водена няколко обиколки от колата на сигурността. Условията на пистата се подобриха и това позволи на съдиите да позволят старт от място. Хамилтън потегли добре и не позволи на преследвачите си да му отнемат лидерството. Макс Верстапен направи много слаб старт и позволи на Валтери Ботас да го изпревари за втората позиция.
В 4-ата обиколка голям риск  първи в бокса и с гуми интермедия предприе Себастиан Фетел. Германецът влезе от 12-а позиция, след като навакса осем места след старта. Четирикратният световен шампион бе последван от лидера Хамилтън, а веднага след британеца и от почти цялата колона.
Фетел продължи да изпреварва един след друг съперниците си на пистата и до десетата обиколка вече се намира на седма позиция, след като стартира 20-и. Хамилтън продължава уверено да води колоната пред съотборника си Ботас, който изостава на близо три секунди, и третия Макс Верстапен. Шарл Леклер също си проправи път напред в класирането и вече е на четвърта позиция.
В 27-ата обиколка лидерът Хамилтън смени най-после интермидия гумите си за мокро със софт и се върна на първо място.
Секунди след това в следващата обиколка Шарл Леклер излетя от пистата, след като изгуби контрола над болида си, удари се леко в предпазните стени и затъна в чакъла на зоната на сигурността. Така още преди средата на надпреварата младият монегаск отпадна от надпреварата в Германия от втора позиция.
Заради затъналия болид на Леклер на пистата излезе кола на сигурността. Дъждът отново започна да наводнява пистата и условията на трасето с гуми за сух асфалт започнаха да стават невъзможни. Това доведе и до шокиращо изпускане на контрола над болида от страна и на Хамилтън на същото място, където отпадна Леклер.
Британецът обаче имаше повече късмет, удари се леко на метър от болида на Ферари, но използва инерцията си и не затъна в чакъла. Хамилтън веднага влезе в бокса, чийто вход е до завоя, на който излетя, но се движеше със счупено предно крило. При смяната на гуми, предно крило и нос Люис загуби първата си позиция и се върна шести.
След случилото се всички пилоти започнаха отново да минават през бокса за смяна на гуми интермидия.
Съдиите на ФИА обявиха наказание от пет секунди за Люис Хамилтън, след като прецениха, че британският пилот на Мерцедес пресича линията след входа на боксовете. Петте секунди ще бъдат добавени към общото време на Люис след финала на състезанието.
Хюлкенберг стана поредният пилот с отпадане в завоя, който изхвърли Леклер от състезанието в Германия, а Хамилтън и Райконен се разминаха с голяма доза късмет. Затъналият болид на Рено изкара за четвърти път колата на сигурността.
В 46-ата обиколка бе направен поредният рестарт на състезанието. Верстапен удържа и остана начело, следван от Валтери Ботас от Мерцедес.
В 48-та Лидерът Верстапен влезе в бокса за сухи гуми. В следващата обиколка в бокса последователно влязоха Хамилтън, Райконен и Фетел. И тримата се върнаха с съхите меки гуми, но Себастиан се възползва по най-добрия начин и успря да прескочи Люис и Кими.
В 54-та обиколка на първи завой Хамилтън отново допусна нетипична грешка, завъртя се и излетя от пистата. За щасатие на британецът не се стигна до удар с предпазните стени и той успя да се върна на пистата на 14-а позиция.
При рестартирането Верстапен без никакви проблеми остана на първа позиция. Зад гърба му Фетел веднага атакува и спечели четвъртата позиция срещу Карлос Сайнц от Макларън. Две обиколки преди финала Себастиан отново атакува и изпревари Ланс Строл от Рейсинг Пойнт. Фетел е под пара и следващият в списъка му бе Даниил Квят от тима на Торо Росо и германецът вече е втори, след като днес стартира от последна позиция.
В 58-ата обиколка отново на първи завой фатална грешка допусна Валтери Ботас и излетя от пистата, разбивайки се в предпазните стени. Така на пистата за пети път излезе колата на сигурността. По всичко личи, че драмата в днешното състезание на “Хокенхайм” ще продължи до самия финал.
Летящият рейд в края на Фетел нямаше как да спре Верстапен, който стигна до много ценна победа в Германия. Себастиан направи повече от очакваното и след като стартира от последна позиция, стигна до второто място на подиума. На третото стъпало пък успя да се качи Даниил Квят от Торо Росо.