София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Атанас Скатов е загинал след падане в подножието на К2

Според информацията причина за него е било скъсване на въже, както и че е бил изпратен екип от шерпи, който да търси Скатов

3 годиниДруги 1 Симеон Кисьов

Атанас Скатов е загинал след падане при слизане от Лагер 3 под К2 (8611 м). Тялото му е намерено и в момента хеликоптер на пакистанската армия го транспортира до Скарду, съобщава БНР след получена информация от компанията, която оперира на място - Blue sky trek and tours.

За падането му беше съобщено от Alpine Adventure Guides в "Туитър". Според информацията причина за него е било скъсване на въже, както и че е бил изпратен екип от шерпи, който да търси Скатов.

След това организаторите на експедицията от обясниха пред БНР, че Скатов е паднал на място, където не може да бъде изпратен спасителен екип, и затова натам ще лети хеликоптер. Впоследствие тялото му е било намерено. Посочва се също, че въжето е здраво и предположението е, че българинът се е изпуснал.

Скатов беше част от мащабна експедиция, целяща зимно изкачване на втория по височина връх на планетата. Заедно с още няколко души те се насочиха към атака заради очаквани атмосферни условия, които да позволят изкачването.

Министерството на външните работи заяви, че проверява информациите за изчезването на Скатов и че е в постоянна готовност да окаже необходимото пълно съдействие. "Ситуационният център на министерството е в контакт с посолствата ни в Пакистан и Китай, както и с почетния ни консул в Пакистан Фесайл Салим Рахман. В посолството ни в Пекин е създаден и вече действа кризисен център по случая", гласи информацията.

От Seven Summit Treks (SST), която организира експедицията, обявиха по-рано, че опитът за изкачване на К2 е преустановен. "Целият ни екип слезе успешно обратно в Лагер 3, като някои от тях се насочиха към 8000 м снощи. В следващите няколко часа ще започнем слизането към базовия лагер."

До момента Скатов беше изкачил десет осемхилядника, като до Хималайската корона му оставаха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II.

"Разбрах защо 20 години никой не е успял да се качи над 7400 м под К2", заяви Скатов в началото на януари от базовия лагер под К2.

В публичните си изяви той често изтъкваше, че е веган, а основна тема в разговорите му беше тази за опазването на природата.

Българинът беше в необичайно голяма експедиция, целяща да постигне немислимото - първото зимно изкачване на К2. До преди по-малко от месец вторият по височина връх на планетата беше единственият осемхилядник, който не беше изкачван през зимата.

Историческия успех постигнаха непалецът Нирмал Пурджа и деветима шерпи в отделна експедиция.