София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Австрия удари Северна Македония с 3:1

Два гола на резерви помогнаха за успеха на австрийците

3 годиниФутбол 7 Симеон Кисьов

Австрия записа първата си победа на голямо първенство от 31 години, след като победи Северна Македония с 3:1.

Австрийците бяха в ролята на сериозен фаворит в мача  от група С и на стадиона в Букурещ определено играха по-добре, за да стигнат до първия си триумф на подобен форум от успеха срещу САЩ на световото през 1990-а година.

Балканският тим не игра лошо и успя да изравни, след като първоначално изостана. По-голямата класа на съперника обаче, си каза думата и с голове в последните 15 минути, успехът бе гарантиран.

В състава на Австрия голямата изненада бе оставянето на пейката на Марко Арнаутович за сметка на Саша Калайджич. За македонците звездата Горан Пандев очаквано водеше атаката. Езджан Алиоски и Енис Барди също започнаха.

В първите минути действията се развиваха предимно в средата на терена, без да се стига до опасни ситуации. Македонците обаче действаха спокойно, макар и да бяха по-прибрани в близост до вратата си.

На австрийците липсваше креативност в тези минути. В 15-ата удар на Калайджич бе блокиран, а малко след това се стигна до сдърпване между Сабитцер и Ристовски, но страстите бързо бяха охладени.

В 18-ата минута обаче, Австрия поведе. Тимът разигра добре отляво, след което Марсел Сабитцер центрира към далечната греда, където Щефан Лайнер засече отлично от въздуха и стреля в далечния ъгъл за 1:0! Отличен гол наистина.

Малко по-късно австрийците бяха близо и до нов гол, отново след подаване на Сабитцер, но от добра позиция пред вратата Саша Калайджич не успя да преодолее вратаря, който се намеси авторитетно.

Така обаче се стигна до 28-ата минута, когато македонците изравниха след страхотен подарък от съперника. Хинтерегер изчисти в тялото на Сабитцер, след което топката се насочи към Трайковски. Вратарят Бахман излезе и трябваше да улови, но я изпусна и „лисицата” Горан Пандев хвърли феновете в екстаз, вкарвайки за 1:1.

Австрийците опитаха да отговорят отново и Алаба изпълни опасно корнер, но Димитриевски се справи. Николов стреля отдалеч доста неточно за Македония, преди в края на първото полувреме Лайнер да подаде опасно пред вратата, но Велковски успя да се намеси и да избие в корнер, така че паузата дойде при 1:1.

Австрия взе инициативата и след паузата, но без да стига до добри ситуации. Техният селекционер пък набързо направи 3 смени в търсене на промяна, но македонците продължаваха да бъдат добре подредени. 

Балканският тим очевидно чакаше момент за контраатака и в 63-ата минута го получи. Николов се измъкна зад защитата на съперника в наказателното поле и получи топката, но вратарят Бахман излезе навреме и го блокира, а след това при добавката Пандев бе неточен от трудна позиция.

В 65-ата минута и Австрия пропусна. Резервата Грегорич стреля опасно с глава, но Димитриевски се справи. Македонците разчитаха на контраатака и в 74-ата минута имаха такава, но не успяха да стигнат до удар.

Малко след това, австрийците си върнаха преднината. Дейвид Алаба центрирае отлично пред вратата отляво, където резервата Михаел Грегорич засече и прати топката в мрежата, давайки решаващо предимство на отбора си в 78-ата минута.

Малко преди края победата окончателно бе подпечатана. Влезлият от пейката Марко Арнаутович се измъкна сам срещу вратаря, заобиколи го и спокойно реализира за 3:1, правейки победата още по-убедителна.