София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Балкан победи Левски в София

Ботевградчани се изкачиха на второто място в НБЛ

9 годиниБаскетбол 9 Телевизия Евроком

Балкан Ботевград започна новата година с победа, след като се наложи над Левски с 88:70 в среща от 12-я кръг на мъжкото баскетболно първенство.

Цветослав Острев и Николай Върбанов бяха картотекирани за този двубой, но така и не направиха дебюта си за „зелените“. Левски пък трябваше да разчита на някои от юношите си, след като много от играчите напуснаха отбора, заради тежкото финансово положение.

„Сините“ поведоха в резултата в началото на мача и постепенно увеличиха преднината си, а първата част завърши при резултат 27:15 в тяхна полза.

Балкан започна по-добре втората четвърт и намали разликата, а основна заслуга за това имаше Иван Лилов. Минута и половина преди края на първото полувреме ботевградчани изравниха резултата за пръв път в двубоя, след което дори поведоха, за да се оттеглят на почивката с аванс от 6 точки.

Второто полувреме започна оспорвано, като играта вървеше кош за кош. След това обаче Балкан подобри представянето си и увеличи преднината си на 15 точки, което беше и най-голямата разлика в мача до този момент. Третата четвърт завърши при резултат 54:66 в полза на гостите.

През последните десет минути Левски не успя да намали пасива си и да стигне до обрат. Балкан записа девета победа в НБЛ и първа над "сините" през този сезон.

Най-резултатен за гостите стана Иван Лилов, който реализира 26 точки. За Левски с по 20 са Алекс Симеонов и капитана Павел Иванов.

С успеха, Балкан вече заема второто място във временното класиране с точка повече от „сините“, които са на третата позиция. За отборът на Константин Папазов това е втора поредна загуба в първенството, след поражението от Ямбол в предишния кръг.