София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Баная спечели Гран При на Испания

За него това също така е и втора поредна победа в една от най-престижните надпревари в MotoGP

1 годинаМоторни 8 Симеон Кисьов

Франческо Баная затвори устите на своите критици с една брилянтна победа в надпреварата за Гран При на Испания в MotoGP. За световният шампион победата на „Херес“ идва след двете поредни нули в основните състезания Аржентина и Съединените щати, които дойдоха след непредизвикани грешки от страна на пилота на Дукати.

За него това също така е и втора поредна победа в една от най-престижните надпревари в MotoGP – Гран При на Испания. За разлика от неговия триумф в Андалусия преди 12 месеца днес италианецът трябваше да се бори много повече със своите съперници, най-вече пилотите на КТМ Брад Биндър и Джак Милър.

Още на старта дуото на австрийския производител поведе, след което се заформи страхотна битка между Милър, Биндър и Баная. От тримата най-много време начело на колоната прекара Биндър, който води от края на 4-я тур чак до 21-та от 24 обиколки.

В спирането за последната крива в 21-я тур Баная бе много агресивен, но и коректен в атаката си срещу Биндър, след което до финала се отбранява перфектно, за да спечели с аванс от само 0.221 секунди пред южноафриканеца. Трети на подиума се качи Милър, който завърши на 1.119 секунди зад победителя.

Четвърти и пети в Гран При на Испания финишираха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и стартиралият от полпозишъна Алейш Еспаргаро (Априлия), а топ 10 допълниха Лука Марини (VR46 Дукати), участвалият с „уайлд кард“ в Гран При на Испания Дани Педроса (КТМ), Алекс Маркес (Грезини Дукати), Такааки Накагами (LCR Хонда) и Фабио Куартараро (Ямаха).

Световният шампион за 2021 година бе замесен в инцидент с Мигел Оливейра (RNF Априлия) и Марко Бедзеки (VR46 Дукати) във втория завой на надпреварата, който доведе до нейното спиране и последвалия рестарт. Заради ролята си в инцидента Куартараро бе наказан с преминава през дългата обиколка, което той трябваше да повтори, тъй като напусна очертанията при първия си опит.

Освен първите десет точки от Гран При на Испания взеха още Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Франко Морбидели (Ямаха), Аугусто Фернандес (Tech3 ГАСГАС), Щефан Брадъл (Хонда) и Раул Фернандес (RNF Априлия). До финала на състезанието на „Херес“ стигнаха и заместника на Марк Маркес в Хонда Икер Лекуона и Йонас Фолгер, който и този уикенд кара на мястото на Пол Еспаргаро в Tech3 ГАСГАС. 

Маверик Винялес (Априлия) се движеше на осмото място във финалния тур, но веригата на неговия мотор падна в началото на последния сектор и той не завърши. Карирания флаг освен испанеца днес не видяха още Бедзеки, Йоан Зарко (Прамак Дукати), Алекс Ринс (LCR Хонда) и Жоан Мир (Хонда), докато Оливейра дори не взе участие в рестарта заради контузията, която получи при инцидента с Куартараро и Бедзеки.

След нулата си днес Бедзеки загуби първото място в генералното класиране, в което начело с 87 точки е Баная, втори с 65 е именно Бедзеки, а третото място се заема от Биндър, който изостава с 25 пункта от лидера след много силния си уикенд в Испания.


Сезон 2023 в MotoGP продължава след две седмици с Гран При на Франция на пистата „Бугати“. Преди обаче керванът да се насочи към Льо Ман за пилотите предстои един ден за тестове, който ще се проведе в утрешния ден на „Херес“.