София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бедзеки спечели Гран При на Аржентина

Италианецът бързо натрупа аванс и контролира без нито една грешка хода на състезанието

1 годинаМоторни 7 Симеон Кисьов

Марко Бедзеки спечели първата си победа в MotoGP, след като беше начело от старта до финала в Гран При на Аржентина на "Термас де Рио Ондо". Италианецът бързо натрупа аванс и контролира без нито една грешка хода на състезанието. Зад него много оспорвана битка за местата на подиума проведоха няколко пилоти, но големият печеливш се оказа Йоан Зарко. Той изостана в началото, но през втората половина успя да стигне до Топ 6, а след това беше най-бързият пилот на мократа писта и последователно изпревари Франко Морбидели и Алекс Маркес, за да изледе втори. Маркес се качи на подиума, а Морбидели остана 4-и. Световният шампион Франческо Баная завърши 16-и, тй като падна и отстъпи първата позиция в класирането в световния шампионат на Бедзеки. Тук може да проследите хода на състезанието.

Старт - Алекс Маркес стартира от полпозишън, след като вчера спечели първата си квалификация в MotoGP, а състезанието днес е на изцяло на мокра писта, тъй като още след финала в Мото3 на пистата „Термас де Рио Ондо” вали.

Старт - Маркес изпусна лидерството в първия завой, Бедзеки поведе, световният шампион Баная изостана на старта, както и Куартараро, който се озова 16-и. Биндър, победителят от вчера падна в първата обиколка, но след това се върна в състезанието.

2 об. Бедзеки води пред Маркес и Баная, който се върна на третото място. 0,6 секунди е авансът на лидера. Маркес с най-бърза обиколка - 1.46,238 мин.

4 об. Бедзеки увеличи аванса си пред Маркес на 0,8 секунди. Алекс е преследван от Баная и Морбидели, а на 1,7 секунди по-назад се движи петия - Йоан Зарко.

5 об. Еспаргаро и Мартин се борят за 9-ото място, а контактът между Винялес и Биндер няма да донесе наказания, решиха стюардите.

6 об. Бедзеки успя да увеличи аванса си на 1,4 секунди пред Маркес, а Морбидели вече е на 2,7 секунди пред Зарко. Дъждът, който започна преди 40 минути на отслабва, но темпото на лидерите се вдига.

7 об. Маркес вече изостава на 1,9 секунди от лидера. При измерването на максималната скорост Бедзеки постигна 334 км/ч, Маркес - 330, но най-бърз се оказа Баная с 336 км/ч.

9 об. Ринс атакува Ди Джантонио за петото място, след като и двамата изпревариха Зарко.

10 об. Бедзеки добави още 0,8 секунди към аванса пред Маркес и вече води с почти 3 секунди пред Маркес.

11 об. Ринс излезе пети с успешна атака в завой №7. Зарко от своя страна се пробва да излезе шести срещу Ди Диджантонио, но не успя. Но още при следващия си опит излезе 6-и. По-назад Хорхе Мартин успя да изпревари Джак Милър в битката за 8-ото място

12 об. 3,3 секунди стана аванса на Бедзеки пред Маркес малко преди средата на състезанието на мократа "Термас де Рио Ондо" в Аржентина. Миналата година Бедзеки завърши 9-и в Аржентина и това беше първото му класиране в Топ 10 в MotoGP.

13 об. Баная успя да намали разликата с Маркес на 0,7 секунди, а ако успее да го изпревари скоро, то това ще му даде шанс да гони Бедзеки, който води с 3,6 секунди пред Алекс.

14 об. Зарко излезе пред Ринс и вече е пети. Пилоти на Дукати заемат първо, трето и пето място. Но Зарко е на почти 6 секунди зад Франко Морбидели, който затваря групата пилоти, които се борят за място на подиума.

15 об. Баная намали с още четвърт секунда разликата с Маркес в борбата за второто място - до 0,329 секунди. Бедзеки контролира хода на състезанието с аванс от 4,7 секунди пред Маркес. Баная атакува Маркес, изпревари го, но два завоя по-късно Алекс си върна второто място в края на обиколката. Баная атакува отново и в началото на следващия тур Пеко Баная е вече втори.

16 об. Бедзеки води с 5,3 секунди пред Баная, който се опитва да отвори разлика с Маркес, но не може да се откъсне на повече от 10 метра пред него.

17 об. Баная отвори разлика от 1 секунда пред Маркес, но няма възможност да вдигне темпото, че да намали изоставането си от Бедзеки, което е 5,7 секунди. Морбидели, който е 4-и, е вече на 1 секунда от третия.

18 об. Пеко Баная падна от второто място на завой №13!

19 об. Морбидели е вече трети, на половин секунда от Маркес. Бедзеки води с 7,2 секунди.

20 об. Баная продължава в състезанието, но е 16-и, на 18 секунди от зоната на точките в тази надпревара. Куартараро излиза 7-и, след като изпревари Ринс.

21 об. 5 тура преди финала Бедзеки води с точно 7 секунди пред Маркес. От четвърта позиция Зарко се опитва да догони Морбидели за последното място на подиума, като разликата между тях е 2 секунди.

22 об. Лидерът загуби половин секунда за една обиколка, а в някои от завоите вече се оформя суха траектория, но пистата остава изцяло мокра.

23 об. Зарко намали на 1 секунда разликата с Морбидели, като сваля средно по 0,8 секунди на тур спрямо пилота, който заема третото място.

23 об. Зарко изпревари без проблем Морбидели и вече е на 1,1 секунди зад Маркес.

24 об. Зарко догони Маркес в борбата за второто място. Разликата между двамата е по-малко от 0,4 секунди.

25 об. Бедзеки е започва с почти 6 секунди аванс. Маркес вдига темпото, за да не позволи на Зарко да го измести от второто място. Но на влизането в петия завой Зарко излезе втори, след като атакува от вътрешната страна.

Финал - Бедзеки печели Гран При на Аржентина. Зарко и Маркес завършиха втори и трети. Първа победа на протежето на Валентино Роси в световния шампионат.

Финал: Баная финишира 16-и и отстъпи лидерската позиция в класирането, на 9 точки зад Бедзеки. Първа победа на VR46 в MotoGP и първа победа за Роси като собственик на отбор.