София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Без загубен сет Швьонтек си уреди сблъсък с олимпийската шампионка

Така тя влезе в серия от четири поредни спечелени гейма, с които си подпечата преимуществото в общия резултат

10 месецаТенис 10 Симеон Кисьов

Ига Швьонтек продължава да бъде безапелационна в хода на тазгодишното Открито първенство на Великобритания и вече е част от осминафиналната фаза на надпреварата, след като през днешния ден безпроблемно сломи съпротивата на световната №29 Петра Мартич в последователни сетове - 6:2 7:5. По този начин полякинята намери място  сред най-добрите 16 в турнира, като там я очаква среща с 14-ата поставена Белинда Бенчич. Началните минути от срещата бяха колебливи за Швьонтек, която не успяваше да постигне желаната дължина в ударите си и биваше притисната от съперничката си да отстъпва назад. Това доведе до множество неточности от нейна страна в първите няколко гейма, но впоследствие топ поставената бързо се мобилизира и включи форхенда си в действие, обсипвайки противниковата половина с уинъри от длановия си удар. Така тя влезе в серия от четири поредни спечелени гейма, с които си подпечата преимуществото в общия резултат.

Полякинята продължи да властва на корта и във втория сет, където изцяло налагаше офанзивния си стил на игра и трупаше точки в актива си с бързи комбинации. Въпреки че Мартич показа характер, успявайки да спаси два брейкбола в първите си две подавания, то в края на сета Швьонтек просто бе непоклатима на ретур и реализира късен пробив, след който поведе с 5:3.  Съвсем скоро фаворитката се сдоби дори с мачбол на противников сервис, но позволи нервното напрежение да я обхване и загуби следващите шест поредни точки, допускайки брейк и възстановяване на паритета за 5:5. Кризата в играта на полякинята все пак не продължи дълго и бързо след това тя отново заигра на познатото си високо ниво, за да реализира пореден пробив, който в крайна сметка се оказа решителен за изхода на двубоя в нейна полза.