София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БГ Баскетбол - Обзор 2014

Всичко най-интересно от българския баскетбол за 2014-а година, можете да прочетете в следващите редове

9 годиниБаскетбол 15 Телевизия Евроком

Отиващата си година беше много динамична и емоционална за българския баскетбол. Мъжкото първенство беше интересно и оспорвано, каквото не е било в последните няколко сезона. Невероятни обрати, преиграна среща, прекратен мач, обиди, скандали, радост за едни, разочарование за други – всичко това беше част от българския баскетбол през 2014 г. Но нека се върнем в началото…

Едно от първите събития за годината е мачът на звездите в родното първенство. Тази година той се проведе във Варна в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта. Най-добрите играчи в Националната баскетболна лига бяха разделени на два отбора – българи и чужденци. Победата беше за българите с 95-88. Баскетболистите направиха шоу за зрителите със своите зрелищни забивки и интересни отигравания. Българите изиграха и една четвърт срещу легендите на Черно море, спечелена от ветераните с 40-28. Върнан Тейлър стана победител в конкурса за забивки, прескачайки лек автомобил. Най-добри умения в стрелбата за три точки показа Иван Лилов. 

На 29-ти март се състоя дългоочакваното откриване на новата мултифункционална спортна зала в Ботевград. Съоръжението е с капацитет 4500 седящи места и в него могат да се практикуват девет вида спорт. Съвсем скоро Арена Ботевград получи наградата за сграда на годината в категория спортна инфраструктура. Балкан неведнъж заяви намерението си да кандидатства за домакин на Купата на България със своята нова зала. „Зелените“ обаче не го направиха, тъй като откриването на Арена Ботевград се забави.  Турнирът прие столичната зала „Универсиада“, след като Левски се оказа единственият отбор, подал заявка.

Надпреварата се проведе от 27-ми февруари до 3-ти март. Само един тим не взе участие в състезанието, това беше Берое. Тимът от Стара Загора се намираше на последно място в лигата и по регламент нямаше право да участва в турнира.

На четвъртфинал Черно Море Порт Варна се справи лесно със Спартак Плевен със 77-58, а домакинът Левски очаквано разгроми Черноморец със 100-70. По-голям интерес предизвикаха срещите Балкан - Ямбол и Лукойл Академик – Рилски Спортист.  В първия двубой, дерби обаче не стана, след като Балкан победи безпроблемно своя съперник. Изненадата поднесе тимът на Рилски спортист, който отстрани Лукойл с категоричното 95:78 и рано прати един от основните претенденти за трофея вкъщи.

Единият полуфинал изправи един срещу друг Балкан и Черно море. „Моряците“ се оказаха черната котка на ботевградчани, след като ги победиха във всички предишни двубои през сезона. Въпреки че двата тима изиграха един оспорван двубой, Черно море отново се поздрави с победата.

По-запомнящ се обаче остана другият полуфинал, който противопостави Левски и Рилски Спортист. Изходът от срещата не беше ясен до самия край, а всеки от отборите се бореше за победата. Победител стана Левски, след като се наложи със 76-71. След двубоя обаче тимът от Самоков подаде контестация. Причината е, че в края на срещата, за „сините“ на терена са били едновременно петима чужденци, а по наредба, трябва да има поне един играч, който да може да играе за националния отбор на България. След разглеждане на случая, искането на Рилски спортист беше уважено и двубоят трябваше да се преиграе.

Във втората среща Левски отново спечели, макар и трудно с 81-78. Краят на мача обаче беше белязан от грозни сцени. Константин Папазов облече фланелка с името на своя играч Брендън Хийт и застана пред феновете на Рилски спортист, провокирайки ги. В резултат на това, те го уцелиха с бутилка от минерална вода. Това далеч не беше всичко. Последва опит за физическа саморазправа между изпълнителния директор на Рилецо Борислав Чилингиров и треньорът на Левски. Чилингиров се обърна към Папазов с думите „Ти си срам за баскетбола“, а той също не му остана длъжен. В разправията се включи и Росен Барчовски. Скандалът продължи няколко минути, с много грозни реплики, усмиряване и закани един към друг. Тити Папазов не пропусна да обясни и причината за действията си, емоционално, както винаги: "Вчера ги бихме, утре пак могат да дойдат. Не им стигна. Може ли пак да има контестация? Ако има, утре ще играем трети път. Да пристигнат от село. Може би се изненадвате. Миналата година играхме финал в Балканската лига и тази публика в България от първата до последната минути подкрепяше отбора на Галил. Затова толкова ги обичам. Не си мислете, че ще им давам толкова важност на тези, които нямат представа, дали играят волейбол, хандбал или баскетбол. Там освен ски и да гледат картофи друго не могат да правят. Отидох да им покажа Брендън Хийт. Това е някакъв частичен реванш. Може да изглежда дори наивно, но аз съм събрал толкова мъка. В България се играе финал и те викат за гостуващия отбор. Израелският отбор не можеше да повярва на подкрепата на българските селяни. Затова им се радвам толкова много."

В резултат на действията си, Чилингиров и Папазов бяха санкционирани с парични глоби, а наставникът на Левски беше наказан и да не води отбора си в четири мача.  Действията му бяха приети с възмущение от баскетболната общественост. Няколко дни по-късно той сам реши да подаде оставката си като старши треньор на мъжкия национален отбор. Тя беше приета, а на негово място беше назначен Георги Младенов.

Макар фокусът да беше изместен, все още предстояха да се изиграят мачовете за разпределението на медалите в турнира за Купата на България. В спора за третото място Рилски Спортист се наложи над Балкан с 96-90 и занесе бронза в Самоков. Ботевградчани останаха на четвъртото място, въпреки заявката на треньора им Александър Тодоров, че ще играят финал. Балкан – Рилски спортист – мач за трето място на купата Балкан не се класира за него, но това направиха Левски и Черно море. Както предишните срещи на турнира, така и тази, предложи интригуващ и оспорван баскетбол. „Сините“ държаха инициативата през по-голямата част от мача. В края на срещата обаче варненци бяха близо до обрат, но така и не го постигнаха. Носителят на Купата стана Левски, който измъкна победата със 100-97.

В края на април се проведе финалната четворка на Балканската лига. И двата български отбора – Левски и Балкан се класираха за нея. Домакин беше косовският град Прищина, а освен българските представители, на Файнъл фор, участваха още местният Сигал, както и израелският Галил Гилбоа. По регламент, когато има представители на една и съща страна, те трябва да се срещнат на полуфинал, което изправи Левски и Балкан един срещу друг. Ботевградчани доминираха през по-голямата част от срещата и водеха с 15 точки преди последната четвърт. Всичко изглеждаше решено, но Левски успя да стопи разликата и да прави мача в продължение, което „сините“ спечелиха с 16-7 и се класираха за финала. Балканска лига. Техен съперник там стана Галил Гилбоа, който ги побеждава в последните два финала на турнира. Левски обаче взе реванш и с резултат 75-69 спечели трофея в надпреварата и второ злато за сезона.

В мача за третото място, Балкан победи домакина Сигал със 79-73 и се окичи с първи медал от международно състезание в историята си. Непосредствено след края на турнира, стана ясно, че Левски ще участва в Адриатическата лига през следващите три години, а от клуба нееднократно заявяваха високите си цели относно надпреварата.

Дойде и месец май. Независимо колко добър е бил един отбор през сезона, това е времето, в което трябва да го докаже, защото тогава започват плейофите в първенството.

В четвъртфиналите се играе до две победи в три мача. Тук изненади нямаше. Лукойл не срещна трудности срещу Черноморец, а Балкан се справи лесно със Спартак Плевен. Въпреки че Ямбол беше един от малкото отбори, побеждавали Черно море през сезона, този път те не успяха да го сторят и след две победи, Черно море беше на полуфинал. Най-сериозен интерес предизвика двойката Левски-Рилски спортист, най-вече заради възникналото напрежение между двата тима. Левски обаче отново излезе победител в сблъсъка и приключи серията в два мача.

В полуфиналите се играе до три победи от пет мача. Лукойл и Черно море трябваше да излъчат единия финалист, който ще се бори за титлата в първенството. „Студентите“ поведоха с 2:0 в серията, след което тя се премести във Варна. „Моряците“ бяха твърдо решени да не се предават и разгромиха Лукойл с 85:69, с което намалиха и изоставането си. Тимът от Правец обаче не позволи изненади и още в четвъртия мач затвори серията с 3:1 победи.

Другият полуфинал противопостави Левски и Балкан. Ботевградчани имаха домакинско предимство, заради по-доброто си класиране в редовния сезон и първите две срещи се изиграха на техен терен. Балкан спечели и двата си мача, за радост на хилядите си привърженици, и опря Левски до стената. „Сините“ нямаха право на повече грешки. Третата среща се проведе в София. Непосредствено преди нея обаче се разрази нов скандал. От Левски пуснаха в продажба билетите за юбилея с Лацио, като всеки закупил, влизаше безплатно на баскетболната среща. В един момент обаче, обикновените билети бяха скрити, а всеки, който искаше да гледа мача, беше принуден да си закупи билет за мача с Лацио на стойност от 14 или 19 лева. Това предизвика възмущението на хората от Ботевград, дошли да подкрепят отбора си, и те потърсиха сметка от Константин Папазов, а той отвърна: "Отпуснали ли сме 10 процента от капацитета на залата?... Отпуснали сме! Имате 160 бройки, даже ви дадохме още 90 и стават общо 250. Вие сте неблагодарни и некоректни". Левски успя да изравни серията, след две победи в София и вторият финалист трябваше да бъде решен след пети мач, чийто домакин беше Ботевград. От ръководството на Балкан не бяха забравили случилото се в София. Те решиха да пуснат билети от 100 лева за феновете на Левски. В крайна сметка, малкото привърженици на столичани, дошли в Арена Ботевград, не заплатиха посочената сума, но от Левски обявиха, че прекратяват всякакви взаимоотношения с Балкан. „Сините“ успяха да направят пълен обрат в серията. Те спечелиха последния мач в Ботевград и се класираха на финала, а публиката, изпълнила до краен предел новата зала в Ботевград, отново остана разочарована.

Треньорът на Балкан, Александър Тодоров, многократно е казвал, че той не иска бронзовите медали. За трети път този сезон обаче, на отбора му се наложи да играе за тях, а съперник този път беше Черно море. Първият двубой се проведе в Ботевград. При резултат 32:30 за гостите обаче, ръководството на Балкан взе решение да изведе отбора си, заради претенции към съдиите. Неведнъж през сезона от клуба са заявявали недоволството си от отсъжданията на реферите и решенията на федерацията, но този път се стигна до драстични мерки. След мача, серията беше прекратена, а на Черно море бяха връчени служебно бронзовите медали в първенството.

Остана да се изиграе само финалния плейоф, който да определи шампиона на страната. Тук отново се играе до три победи от пет мача. Лукойл имаше домакинско предимство, но залата в Правец не отговаряше на изискванията и тимът избра да посрещне Левски в Самоков. „Студентите“ спечелиха първия двубой с 98-90. Левски обаче изравни серията след успех с една точка във втория мач с кош на Лайънъл Чалмърс 3,9 секунди преди края. В главно действащо лице отново се превърна Тити Папазов, който се забърка в нов скандал. Поведението му не се хареса на спортния директор на Лукойл Сашо Везенков и той остро критикува Папазов: "Тоя олигофрен Тити Папазов пак се е възбудил. Занимава се с политика, а след изборите коментира баскетбол. Започна да се занимава с всичко в тая държава. Винаги съдиите са му виновни за всичко. Нататък няма да има нито феърплей, нито нищо. Той е тотален олигофрен. Да ходи на четвърти километър да го освидетелстват и да се свърши веднъж завинаги". Въпреки че домакинското предимство, вече беше на страната на Левски, Лукойл спечели третия мач със 106:99 и беше само на победа от 12-та поредна титла. „Сините“ не се предадоха и в четвъртия двубой победиха съперника си със 17 точки разлика, което означаваше, че шампионът на България ще бъде определен в пети решителен мач.

Двубоят се изигра в Самоков, а Левски взе успеха с 81:69, с което прекъсна 11-годишната доминация на Лукойл Академик в българското първенство.

С титлата в шампионата, в Балканската лига и Купата на България Левски постигна исторически златен требъл. В Самоков обаче едва ли помнят с добро този пети мач, след като фенове на Левски нанесоха сериозни щети на спортната зала.

С това настъпи краят на един оспорван шампионат, в който за съжаление, често скандалите и интригите доминираха.

Дойде време за квалификациите на националния отбор на България, който имаше нелеката задача да се класира за Европейското първенство по баскетбол, след като не успя да го стори миналата година. Наши съперници бяха Израел, Черна Гора и Холандия. България обаче бързо загуби шансовете си за класиране, след като претърпя поражения в първите си пет срещи.

В националния отбор също не липсваха скандали. На специална пресконференция, Георги Младенов обяви, че отстранява от тима трима играчи – Павел Маринов, Александър Янев и Чавдар Костов. Причината е „системно нарушаване на режима“. От своя страна играчите написаха декларация, в която обвиниха треньора, че си измива ръцете с тях. Все пак, България записа една победа в последния си двубой като гост на Израел, но тя вече нямаше никакво значение.

В същото време, кризата с Корпоративна търговска банка и неясното й тогава бъдеще се отрази пряко на шампиона Левски. „Сините“ трябваше да се лишат от големия бюджет, който беше предвиден за участието им в Адриатическата лига, както и с някои от чужденците, които бяха договорили. В отбора останаха предимно български играчи. Към тях се присъедини и Станимир Маринов, който напусна предишния си отбор Балкан. Около преминаването му в столичния тим обаче се разигра истинска трансферна сага. Процесът около картотекирането му беше дълъг и сложен, защото от бившия му клуб оспорваха правото му да играе за Левски. След месеци в решаване на спора, играчът премина при шампионите и сподели, че причината да напусне е треньорът на Балкан Александър Тодоров. Другите български отбори също се разделиха с повечето от чужденците си, като на тяхно място привлякоха нови.

Макар и с трудностите, които го сполетяха, Левски се представя на добро ниво в Националната баскетболна лига. За момента, тимът заема едно от челните места в класирането. Не така стоят нещата в Адриатическата лига, където отборът се е закотвил на дъното в таблицата, а много от загубите са с голяма разлика. Не се ли намерят средства, съществува реална опасност Левски да се разпадне, както се случи преди години с ЦСКА. Допълнителна тежест донесе и сериозната глоба, която „сините“ трябва да платят за прекъснатия от феновете им мач със сръбския Партизан. Бъдещето пред Левски е неясно.

Лукойл е решен да си върне шампионския трофей. На този етап изглежда, че за него най-големи шансове имат още Балкан, Рилски спортист и Черно море. А дали ще има някакви изненади, предстои да разберем. Дано обаче през 2015 г. да се говори повече за баскетбол и да няма такива грозни сцени, каквито видяхме през тази.

автор: Мария Маринова