София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Блестящ вратар помогна на Гамбия да избяга от среща с Нигерия

Единственото попадение падна в добавеното време и беше дело на Абли Джароу след пас на Муса бароу

2 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

Сензацията Гамбия победи с 1:0 Тунис и завърши на второ място в група "F" на Купата на африканските нации. Единственото попадение падна в добавеното време и беше дело на Абли Джароу след пас на Муса бароу. Големият герой за гамбийците обаче беше вратарят Бубакар Гай, който направи половин дузина важни спасявания. В края на първото полувреме Гай отрази и изстрел от дузпа на Сейфедин Джазири.

Гамбия имаше гарантирано място на осминафиналите още преди мача, след като събра 4 точки от двубоите с Мавритания (1:0) и Мали (1:1). Тунис също знаеше, че ще продължи в следващата фаза дори при загуба, но това означаваше трето място в групата и сблъсък с Нигерия. Именно това се случи. Гамбия пък ще има за съперник на осминафиналите Гвинея.

Муса Бароу от Гамбия пропусна добър шанс в началото, но като цяло Тунис беше отборът, който доминираше до почивката и само добрите намеси на вратаря Бубакар Гай попречиха на "Орлите от Картаген" да поведат. Сейфедин Джазири и компания създадоха няколко чисти положения, но не се възползваха от тях.

В 43-ата минута Гай направи поредното си спасяване, но топката отиде в краката на Джазири. Нападателят на Тунис финтира Жане Моду, който го фаулира. Реферът Фернандо Гереро веднага посочи бялата точка, въпреки бурните протести на гамбийците. Бубакар Гай обаче усети посоката на удара на Джазири и изби.

Втората част не беше много по-различна. Тунис имаше притежание на топката от близо 80% и с всички сили търсеше гола, а Гамбия много рядко минаваше центъра. Хамза Рафия и Саиф-Един Хаоуи също не успяха да дадат преднина на тунизийците, преди да бъдат заменени. В 74-ата минута резервата на Гамбия Ибу Турай стреля мощно от пряк свободен удар и топката срещна гредата.

В заключителните минути тунизийците се умориха и натискът им отслабна, а съставът на Гамбия изглеждаше доволен от равенството и по никакъв начин не рискуваше. така се стигна до последните секунди от добавеното време, когато топката стигна до непокрития Абли Джалоу и той с мощен шут под гредата донесе победата на Гамбия.

Победител в група "F" стана тимът на Мали, който с лекота се наложи над аутсайдера Мавритания с 2:0. Малийците имаха сериозно надмощие през целия мач и стигнаха до успеха с попадения на Масадио Айдара във 2-ата минута и Ибрахима Коне от дузпа в 49-ата.

Мали събра 7 точки и изпревари Гамбия по голова разлика, а Мавритания остана на последното място в групата с 0 точки и голова разлика 0:7. На осминафиналите Мали ще се изправи срещу Екваториална Гвинея.